Tomatenbronsvlekkenvirus in paprika

Beschrijving

In het project wordt nagegaan waardoor de recente toename van tomato spotted wild virus problemen in paprika wordt veroorzaakt en hoe problemen in de toekomst vermeden kunnen worden. Voorts wordt nagegaan of het haalbaar is met moleculaire technieken de aanwezigheid van het virus in de betrokken insecten te bepalen.

De resultaten van het onderzoek zullen meer inzicht verschaffen in de wijze waarop gewassen primair besmet raken, en onder welke voorwaarden het virus zich vervolgens binnen een teelt verspreidt. Op basis hiervan kan de advisering worden aangepast betreffende hygiëne en vectorverspreiding. Mogelijk zijn er aanpassingen nodig bij de biologische bestrijding van trips.

Resultaten

De paprikateelt kampt sinds kort met problemen door het tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV). Op drie bedrijven die in 2007 een ernstige TSWV-besmetting hadden, is vervolgens de ontwikkeling van de trips- en Orius-populaties gevolgd. Hieruit bleek dat de problemen zijn in te perken met maatregelen rondom de teeltwisseling, inzet van biologische bestrijders en verwijdering van virusplanten.

De toegenomen alertheid en publiciteit hebben mogelijk ook bijgedragen. De gehanteerde aanpak kan het optreden van infecties echter niet voorkomen. Waarschijnlijk is sprake van een geleidelijke toename van problemen sinds de introductie van de californische trips, waarbij het virus zich verspreid heeft over de Zuid-Hollandse glastuinbouwgebieden.

Uit de gehouden landelijke enquête bleek dat het virus inmiddels op beperkte schaal buiten Zuid-Holland is gesignaleerd. Doordat het virus wijd verspreid is, kunnen problemen de kop op steken in jaren met gunstige omstandigheden voor trips. De beperkte problemen in 2008 geven dus geen uitsluitsel voor de toekomst.

Projectnummer 13189
Looptijd 01-02-08   -   31-05-09
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Precisie Gewasbescherming Glastuinbouw

Lopend

Doel: Het doel van deze pilot is het ontwikkelen, testen en demonstreren van nieuwe en/of verbeterde toepassingstechnieken en te komen tot precisie…

Masterplan Verticillium

Lopend

Doel: Duurzame vermindering van de Verticillium-verwelkingsziekte in de glastuinbouw door een geïntegreerde aanpak gebaseerd op gevoelige detectie van…

Screeningsonderzoek Plantgezondheid

Lopend

Het doel van dit project is een doorlopend onderzoekprogramma op te stellen waarbij biologische en chemische middelen en maatregelen worden getest…

Glastuinbouw Nederland - © 2024