Uitval en groeiproblemen in zomerbloemen

Beschrijving

In een bijeenkomst met kwekers en voorlichters zijn herinplantproblemen in de praktijk geïnventariseerd. Aangegeven werd dat vooral behoefte is aan inzicht in herinplantproblemen bij pioenrozen en groeiproblemen bij Campanula en Delphinium. Onderzoek heeft aangetoond dat aaltjes niet de oorzaak zijn.

Zowel kwekers als voorlichters vermoeden een rol voor toxische stoffen uit de planten zelf bij het ontstaan van deze problemen (allelopathie). Doel van het voorgestelde onderzoek is om meer inzicht in de oorzaken (met speciale aandacht voor allelopathie) te hebben om methoden te ontwikkelen om met dit probleem om te kunnen gaan.

Resultaten

In de praktijkinventarisatie zijn een groot aantal verschillende schimmels, insecten en aaltjes aangetroffen. Bij geen van de gewassen is hier een eenduidige oorzaak van de groeiproblemen uit naar voren gekomen.

Bij Campanula kon het bestaan van allelopathie (het verschijnsel waarbij een plant stoffen uitscheidt waarmee de plant zichzelf vergiftigt) als oorzaak van herinplant problemen, in de uitgevoerde lab- en kasproeven niet worden aangetoond.

Bij Delphinium kon een biologische factor (ziekteverwekker) niet uitgesloten worden, maar ook allelopathie zou een rol zou kunnen spelen. Pioenen die in verschillende gronden uit de praktijk werden opgeplant vertoonden in grond van twee van de drie locaties groeiachterstand op gronden, waarop eerder pioenen geteeld waren.

Uit dit onderzoek blijkt dat verschillende factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van herinplantziekte. Het is mogelijk dat die factoren verschillend zijn voor verschillende gewassen.

Projectnummer 13199
Looptijd 01-02-08   -   28-02-09
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Wageningen
Document

Onderzoek en projecten

Effecten van Clean Light op paprikavoet

Afgerond

Op verschillende manieren worden oude bladeren verwijderd van paprika planten met behulp van UV-C straling. Getoetst wordt of hierdoor een aantasting…

Pura Natura

Afgerond

Het project omvat het opzetten van een extra duurzame groenteteelt onder glas. Te ondersteunen met een goed communicatieplan. In een kasproef worden…

Glastuinbouw Nederland - © 2024