Muggenlarven in de sierteelt

Beschrijving

Verschillende soorten muggenlarven kunnen een plaag vormen in de sierteelt. De laatste jaren veroorzaken met name Lyprauta-soorten problemen in potorchideeën. Uit eerder onderzoek volgde dat het probleem zich wijder verbreidt dan alleen potorchidee. Over integreerbare bestrijding van deze muggen is nog maar weinig bekend.

In het voorgestelde project wordt de inventarisatie naar muggensoorten uitgebreid naar meer gewassen en bemonstering van spontaan optredende natuurlijke vijanden in de praktijk. Middels een literatuurstudie en contacten met taxonomen worden gegevens over de aangetroffen muggensoorten verzameld. Een poster wordt gemaakt om de verschillende muggen te onderscheiden op veldkenmerken.

Resultaten

Verschillende soorten muggenlarven kunnen een plaag vormen in de sierteelt. Ze leven op of in de bodem en in rottende plantenresten. Daar voeden ze zich voornamelijk met dood organisch materiaal en de schimmels die daarop groeien. Sommige soorten doen schade door aan jonge wortels en zachte plantendelen te eten.

In potplanten treden de laatste jaren problemen op met muggenlarven van het geslacht Lyprauta, die men in de wandelgangen 'potworm' heeft gedoopt. Deze worden tot de familie van de langhoornmuggen (Keroplatidae) gerekend. Schade aan wortels wordt voornamelijk door Phalaenopsis-telers gemeld; zij beschouwen potworm als een blijvend probleem. Enkele anthurium- en gerbera-telers melden beperkte schade, maar voeren meestal geen bestrijding uit.

Het is niet zeker of de waargenomen schade primair door deze muggenlarven wordt veroorzaakt. Bij een eerste inventarisatie werd een niet eerder beschreven soort ontdekt, alsmede twee soorten die niet eerder in Nederland waren gevonden. Dit illustreert hoe weinig er over deze insekten bekend is.

Projectnummer 13201
Looptijd 01-02-08   -   31-08-09
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Onderzoek naar Xylella fastidiosa

Afgerond

Het doel van dit project is fundamentele kennis van Xylella fastidiosa voor Nederland te ontwikkelen t.b.v. de NVWA inclusief keuringsdiensten en…

Omnivore wantsen

Afgerond

Effecten van omnivore roofwantsen op plagen in gerbera, tomaat en roos en de risico’s op bloem- en vruchtschade

Green Challenges

Afgerond

De glastuinbouwsector wil verdere stappen nemen in verduurzaming door de afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen te verlagen. Deze PPS richt…

Glastuinbouw Nederland - © 2024