Ontwikkeling en implementatie geïntegreerde gewasbescherming in zomerbloemen

Beschrijving

De zomerbloementeelt heeft een achterstand op het gebied van geïntegreerde gewasbescherming. De gewasbescherming in de zomerbloementeelt staat op meerdere fronten onder druk. Het effectief middelenpakket is smal. Het huidige middelenpakket omvat voornamelijk resistentie gevoelige middelen.

Ook moeten de telers niet verwachten dat er de komende jaren veel middelen bijkomen. Het project zal zich richten op het ontwikkelen van strategieën voor de bestrijding van trips, spint en bodemplagen omdat deze plagen de grootste knelpunten opleveren.

Resultaten

Geïntegreerd telen leek voor de zomerbloementelers een stap te ver. Door op praktijkbedrijven natuurlijke vijanden uit te zetten in verschillende gewassen tegen spint, mijt en trips, is inzicht verkregen dat de zomerbloementeelt perspectief heeft om geïntegreerd te kunnen telen.

Bij ziekten en plagen in de bodem is in de toekomst biologische grondontsmetting en het inzetten van parasitiaire nematoden en pathogene schimmels een must om zomerbloemen te kunnen blijven telen.

Projectnummer 13204
Looptijd 01-02-08   -   30-04-10
Afgerond Ja
Uitvoerder LTO Groeiservice
Document

Onderzoek en projecten

Spint in komkommer

Afgerond

Het project beoogt een verbeterde spintbestrijding met bestaande predatoren in komkommer. Er wordt een kasproef en een praktijkproef uitgevoerd.

Glastuinbouw Nederland - © 2024