Beheersing van valse meeldauw in zonnebloemen, middelen en coatings

Beschrijving

Valse meeldauw is het grootste ziekteprobleem in de zonnebloementeelt en wordt veroorzaakt door de oömyceet Plasmopara halstedii, een bodemgebonden ziekte. Werkzame fungiciden zijn vooralsnog nauwelijks voor de teelt beschikbaar. Er wordt echter door verschillende fabrikanten gewerkt aan toelatingen voor fungiciden die ook werkzaam kunnen zijn tegen valse meeldauw in zonnebloem. Daarnaast worden diverse fungiciden gebruikt in coatings op zonnebloemzaden. Er zijn verschillende typen coatings op de markt. Verschil in effectiviteit wordt geclaimd, maar is weinig onderbouwd.

In voorgesteld onderzoek worden huidige en in de nabije toekomst beschikbare fungiciden tegen valse meeldauw in zonnebloem getest in drie toepassingen onderzoeken; een grondtoepassing, een spuittoepassing en een coating. De resultaten van de proeven kunnen gebruikt worden voor een eventuele toelating.

Resultaten

Valse meeldauw is het grootste ziekteprobleem in de zonnebloementeelt. In dit project is gezocht naar nieuwe (chemische) middelen om valse meeldauw te bestrijden. Er is gekeken naar middelen met verschillende werkingsmechanismes en verschillende toepassingen zoals bespuiten, grondtoepassing en zaadcoating. Uit de veldproef bleek dat vijf verschillende middelen effectief waren tegen valse meeldauw.

In een opvolgende biotoets zijn deze vijf middelen opnieuw getest en drie bleken wederom een positief effect te hebben op de bestrijding van valse meeldauw in zonnebloem. Door het inzetten van grootschalige praktijkproeven in 2009 met één van deze middelen of een combinatie van middelen zal worden vastgesteld of deze middelen perspectief bieden voor een goede bestrijding van valse meeldauw in zonnebloemen.

Projectnummer 13205
Looptijd 01-02-08   -   28-02-09
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Wageningen
Document

Onderzoek en projecten

Trips en TSWV in de Sierteelt onder Glas

Afgerond

Inventarisatie van de problematiek en aanpak van trips in combinatie met Tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV) om te komen tot een advies om verdere toename…

Glastuinbouw Nederland - © 2024