Geïntegreerde bestrijding in de teelt van anjer

Beschrijving

In dit onderzoek probeert men de ontwikkeling en implementatie van de geïntegreerde teelt van anjer te vergroten. Hiertoe bundelt men de krachten van fabrikanten, toeleveranciers, het onderzoek en de telers.

Het project zal zich focussen op het ontwikkelen van strategieën voor de bestrijding van trips en spint omdat deze plagen in de teelt van anjer de grootste knelpunten opleveren. Men richt zich hierbij met name op het gebruik van natuurlijke vijanden.

Uiteindelijk moet het onderzoek resulteren in een goed systeem voor geïntegreerde gewasbescherming in de teelt van anjer. Het onderzoek wordt uitgevoerd op een anjerkwekerij waar volgens een bepaald schema natuurlijke vijanden worden uitgezet.

Door middel van gewaswaarnemingen zal de bestrijding beoordeeld worden. Door middel van gewasmonsters zal daarnaast worden gekeken naar de aanwezigheid van roofmijten. Zowel de geïntroduceerde als de spontaan voorkomende mijten zullen worden gedetermineerd.

Resultaten

In dit is gekeken naar een totaalstrategie voor het werken met geïntegreerde gewasbescherming voor de teelt van anjer. Voor luis en spint blijken in deze proef voldoende oplossingen te zijn. De trips is echter de lastigste in een geïntegreerd systeem voor anjer. Hier zal nog vervolgonderzoek voor nodig zijn, zie project "Geïntegreerde bestrijding in de teelt van anjers".


  • Voor meer informatie over onderzoeksperiode 2009 zie project 13539 "Geïntegreerde bestrijding in de teelt van anjers".

  • Voor meer informatie over onderzoeksperiode 2010 zie project 13964 "Geïntegreerde tripsbestrijding in anjer".

 

Projectnummer 13310
Looptijd 01-05-08   -   01-03-09
Afgerond Ja
Uitvoerder LTO Groeiservice
Document

Onderzoek en projecten

Bladvlekken in zomerbloemen

Afgerond

Achterhalen wat de belangrijkste veroorzakers zijn van bladvlekken in diverse soorten zomerbloemen en waar mogelijk een gericht bestrijdingsadvies…

Groeibeheersing ilex verticilla

Afgerond

Het testen van verschillende methoden van groeibeheersing om een alternatief te vinden voor daminozide (Alar). Het remmiddel Alar is nog slechts onder…

Glastuinbouw Nederland - © 2024