Inventarisatie van schadelijke mijten in de sierteelt onder glas

Beschrijving

Doel van dit onderzoek is het in kaart brengen van de aard en omvang van bladbewonende mijtenpopulaties en de bijbehorende roofmijtpopulaties op praktijkbedrijven.

Ten behoeve van de beheersing van schadelijke mijten tracht men een overzicht te krijgen van de meest voorkomende schadelijke soorten, de mate van aantasting en dichtheid van de plaag en van de geassocieerde spontaan optredende of geïntroduceerde natuurlijke vijanden (inclusief dichtheid).

Resultaten

Bij een eerste inventarisatie van weekhuidmijten in sierteelten onder glas werden tenminste 5 schadelijke soorten aangetroffen. Informatie over hun biologie is, vooral vanwege diagnostische problemen, fragmentarisch en niet altijd betrouwbaar. Gerbera bleek een zeer geschikt gewas voor weekhuidmijten. De meest voorkomende soort bleek overigens niet de verwachte cyclamenmijt, maar Tarsonemus violae, een soort die nog geen Nederlandse naam heeft.

De begoniamijt, Polyphagotarnonemus latus, kwam op verschillende gewassen voor. De andere soorten lijken meer gewasspecifiek: Steneotarsonemus laticeps in amaryllis, en Steneotarsonemus ananas in bromelia. De ´maranta mite´, Steneotarsonemus furcatus, werd voor het eerst in Nederland gemeld. De cyclamenmijt, Phytonemus pallidus, werd in deze inventarisatie niet aangetroffen. Enkele in lage aantallen aangetroffen soorten zijn waarschijnlijk onschadelijke schimmel-eters.

Projectnummer 13321
Looptijd 01-05-08   -   01-10-09
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Schimmel in boombast bij phalaenopsis

Afgerond

Dit onderzoekt richt zich op het vinden van een teeltwijze, methode of middel die de uitgroei van zwammen in de pot voorkomt en die geen nadelige…

Consultancy: Zwarte vaatbundels radijs

Afgerond

Het doel van dit onderzoek is het opsporen van de oorzaken van inwendig zwart en mogelijke oplossingen voor radijstelers aan te dragen. Daartoe wordt…

Kasproef crossprotectie PepMV

Afgerond

In een kasproef wordt bepaald of zwakke PepMV isolaten in staat zijn om onder praktijkomstandigheden bescherming te bieden tegen nieuwe agressieve…

Glastuinbouw Nederland - © 2024