Voortgang onderzoek vruchtrot aubergines

Beschrijving

Op 6 locaties met een zelfde ras worden teeltomstandigheden in kaart gebracht die van invloed kunnen zijn op de houdbaarheid (plantbelasting, insectenresidu, RV, temperatuur, Co2 verloop). Daarnaast wordt onderzocht wat de beste bewaaromstandigheden zijn. Ook wordt het effect van ionisatie tijdens bewaring op de houdbaarheid bestudeerd. Uiteindelijk moet dit leiden tot een protocol waarin is vast gelegd wat de beste manier van telen en bewaren is, zodat vruchtrot tot een minimum beperkt blijft.

Resultaten

Rot in aubergine tijdens de handelsperiode is een probleem, vooral na de langste dag. Uit de praktijkproef is gebleken dat vruchten van welige, zware gewassengevoelig zijn voor bewaarrot. Het is belangrijk om rond de langste dag een evenwichtig en generatief gewas te hebben in de kas.

Dit is te realiseren door veel CO2 te doseren, grote dag-nacht verschillen te realiseren en het koppen van de hoofdstengels. Bovendien is het mogelijk met een hogere substraat-ec en lagere RV het gewas in generatieve richting te sturen.

Projectnummer 13347
Looptijd 01-06-08   -   01-03-09
Afgerond Ja
Uitvoerder Van der Knaap Consultancy
Document

Onderzoek en projecten

Ralstonia solanacearum (Rsol).

Afgerond

In 2015 is een variant van deze ziekteverwekker gevonden in kasrozen bij zowel opkweekbedrijven als telers. Roos was tot deze besmetting niet bekend…

Hygiëneprotocol Fusarium in sla

Afgerond

In het winterseizoen van 2014/2015 is een toename van uitval geconstateerd in de bedekte grondgebonden teelt van sla. De aantasting is in de loop van…

Glastuinbouw Nederland - © 2024