Steeltjesrot bij paprika

Beschrijving

Er wordt een globale inventarisatie van de teelt- en klimaatomstandigheden gemaakt op bedrijven met problemen. Om het moment en de plaats van infectie te achterhalen worden monsters van paprika's genomen in verschillende fasen rond de oogst en weggezet onder vergelijkbare (ongunstige) omstandigheden als in de praktijk.

Tegelijkertijd wordt gekeken of de primaire oorzaak van steeltjesrot microbiologisch is en welk pathogeen hier verantwoordelijk voor is. Als de infectieplaats bekend is zal meer in detail gekeken worden naar de relevante omstandigheden ter plekke en zal dit worden vergeleken met de bedrijven zonder problemen.

Resultaten

Steeltjesrot bij paprika is een naoogstprobleem en wordt steeds vaker aangetroffen bij de eerste zetting en in het najaar. Het probleem wordt voornamelijk veroorzaakt door de bacterie Erwinia (in ongeveer 85% van de gevallen), maar schimmels zoals Fusarium, Rhizopus en Penicillium worden ook aangetroffen op de stelen. Uit onderzoek bleek dat oogstbakken, transportbanden en fruitvliegjes allen besmet waren met Erwinia en Fusarium.

Uit infectieproeven kwam naar voren dat Erwinia vooral veel schade aanricht wanneer een steeltje van tevoren is beschadigd. Bewaarproeven lieten zien dat een hoge temperatuur (22 graden Celsius) en hoge luchtvochtigheid (>92%) een hoger percentage van steeltjesrot veroorzaken. Om steeltjesrot zo goed mogelijk te onderdrukken is het vooral belangrijk om de infectiedruk zo laag mogelijk te houden, door materiaal vaak schoon te maken en te ontsmetten. Tevens moeten beschadiging aan de stelen, hoge luchtvochtigheid (> 92%) en hoge temperatuur bij transport en bewaring worden vermeden.

Projectnummer 13390
Looptijd 01-08-08   -   30-11-08
Afgerond Ja
Uitvoerder Groen Agro Control
Document

Onderzoek en projecten

Masterplan Fusarium 2.0

Lopend

Doel: Het doel is betere beheersing van Fusarium in de glastuinbouw. Dit doen we door de hele keten te betrekken van zaad tot plant, van de inzet van…

Kas als ecosysteem

Lopend

Doel: Het doel van dit project betreft verdere opbouw, toepassing en implementatie van het ondergrondse en bovengrondse ecosysteem in diverse…

Glastuinbouw Nederland - © 2024