Toepassingsmogelijkheden herbiciden in groenten- en-of bloemzaadteelt

Beschrijving

Het project is een vervolg op het project "Herbiciden bloemzaadteelt, vervolg" en heeft tot doel om voldoende gegevens te genereren over de effectiviteit en selectiviteit van herbiciden in de bloemzaadteelt om zodoende toelatingen mogelijk te maken ofwel andere methoden om tot een goede bestrijding te komen in kaart te brengen.

Resultaten

Eén van de grootste knelpunten in de groente- en bloemzaadteelt vormt de onkruidbestrijding. Zonder goede onkruidbestrijding is de teelt gedoemd te mislukken. Het aantal toegelaten herbiciden is zeer beperkt en niet voldoende om het onkruid afdoende te bestrijden. In de jaren 2009 t/m 2012 zijn in diverse bloemzaadgewassen diverse herbiciden gescreend en beoordeeld op fytotoxiciteit. Er zijn uitsluitend herbiciden beproefd die reeds een toelating hebben (in Nederland) in andere akkerbouw- en vollegrondsgroentegewassen. Uit deze proeven zijn voor de meeste bloemzaadgewassen een aantal interessante toepassingsmogelijkheden van herbiciden en/of herbicidencombinaties naar voren gekomen. Ook is er gekeken naar het effect van compost. Het zaad bleek goed door te komen en de onkruiddruk leek iets minder. Er is ook gekeken naar verschillende plantversterkers. Er was in dat jaar zoveel regen gevallen dat er geen conclusies getrokken konden worden uit de diverse plantversterkers.

Projectnummer 13527
Looptijd 01-01-09   -   31-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Wageningen
Document

Onderzoek en projecten

Middelen tegen overmatige wortelgroei

Afgerond

Doel van dit project is het vaststellen of met bepaalde middelen de infectiedruk door Overmatige Wortelgroei tijdens de teelt kan worden beperkt.

Verbetering perspot bladgewassen

Afgerond

Verkennen van mogelijkheden om perspotten luchtiger te maken en door toevoeging van (biologische) middelen de plantweerbaarheid te verhogen, om…

Macrolophus in tomaat

Afgerond

Doel is een verbeterde plaagbestrijding in tomaat door een nieuwe inzetstrategie van Macrolophus met alternatief voedsel.

Glastuinbouw Nederland - © 2024