Geïntegreerde bestrijding van wolluis in roos

Beschrijving

Sinds begin 2000 is citruswolluis, Planococcus citri, één van de belangrijkste plagen geworden in de rozenteelt onder glas. Telers kiezen voor een meer geïntegreerde aanpak om andere plagen onder controle te houden en te stoppen met het reguliere gebruik van breedwerkende middelen. Hierdoor krijgen wolluizen meer kans om zich te ontwikkelen tot een plaag. Het project heeft tot doel de ontwikkeling van geïntegreerde strategieën voor de beheersing van wolluis in roos. Hierbij kijkt men onder andere naar bestrijding met sluipwespen, kevers en curatieve gewasbeschermingsmiddelen Er wordt gewerkt met commerciële beschikbare natuurlijke vijanden en wordt bovendien gekeken naar de vestiging in het gewas van deze natuurlijke vijanden onder praktijkomstandigheden.

Resultaten

De bestrijding van wolluis kan worden verbeterd door het introduceren van natuurlijke vijanden. Het onderzoek is uitgevoerd naar de voordelen van inundatieve introducties van (commercieel beschikbare) natuurlijke vijanden. De relevantie van het loslaten van verschillende natuurlijke vijanden ter bestrijding van wolluis in kasrozen werd in het project besproken. In dit onderzoek konden introducties van sluipwespen  de verspreiding van wolluis remmen, maar niet de plaag uitroeien. Correctiebespuitingen bleven noodzakelijk. De beste resultaten werden behaald met het lieveheersbeestje Cryptolaemus montrouzieri en de sluipwespen Anagyrus pseudococci en Leptomastix dactylopii. De grootste belemmering van de introductie van natuurlijke vijanden tegen wolluis blijft de hoge kosten die hieraan verbonden zijn. Omdat er weinig wolluizen worden getolereerd kan geen populatie van sluipwespen en lieveheersbeestjes in stand worden gehouden. Natuurlijke vijanden die geen wolluizen vinden kunnen slechts een paar dagen overleven met het gevolg dat ze herhaaldelijk moeten worden uitgezet. De ontwikkeling van een open kweek systeem zal nodig zijn om de kosten te kunnen verlagen en de biologische bestrijding toegankelijk te maken voor iedere teler. 

Projectnummer 13528
Looptijd 01-02-09   -   01-06-10
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Beheersing van mineermot tuta absoluta

Afgerond

Het doel van dit project is om voorbereid te zijn op een werkelijk vestigen van de mineermot Tuta absoluta in Nederland. In Spanje en andere Zuid…

Afbraak en residuen van GWB-middelen

Afgerond

Het doel van dit project is om nader inzicht te krijgen in het residugedrag van gewasbeschermingsmiddelen en het verzamelen van beschikbare…

Glastuinbouw Nederland - © 2024