Onkruid bestrijden met basta in zomerbloemen

Beschrijving

Het doel van het project is om antwoord te geven op de vragen die in de praktijk leven over het relatief nieuwe middel en te onderzoeken waar de grenzen van het gebruik van Basta 200 in zomerbloemen liggen, om daarmee de toepassing en de veiligheid voor het gewas te verbeteren. Basta 200 is een contactherbicide dat de stofwisseling in groene plantendelen verstoort. Uit een eerder onderzoek is gebleken dat dit middel het best bruikbare alternatief is.

Verder moet worden onderzocht op welke manier Basta 200 effectiever gemaakt kan worden om als afbrandmiddel net zo goed te kunnen functioneren als paraquat.

Resultaten

Onkruidbestrijding in zomerbloemen is lastiger geworden sinds Gramoxone (paraquat-dichloride) niet meer is toegelaten. Het middel Basta 200 (glufosinaat-ammonium) bleek in eerder onderzoek het best bruikbare alternatief. Omdat Basta nog niet zo lang een toelating had, waren er nog veel vragen over gebruik ervan in zomerbloemen. In 2009 en 2010 zijn behandelingen met Basta onderzocht in de gewassen Bupleurum, Campanula, Lysimachia, Phlox, Pioen, Sedum en zonnebloem. Diverse behandelingen zijn volvelds, in een rijbehandeling, kort voor het planten of zaaien of een dag voor opkomst gespoten.

Het onderzoek toonde aan dat Basta 200 goed toegepast kan worden in zomerbloemen. Het is belangrijk dat Basta 200 wordt gespoten vóór opkomst van het teeltgewas of tussen de rijen met spuitapparatuur met een afschermkap. Combinaties met andere herbiciden zijn mogelijk voor een bredere werking. Thermisch afbranden gaf in de onderzochte gewassen weinig schade en onkruid bleek goed te doden, maar het onkruid kwam vaak sneller terug dan na chemische onkruidbestrijding.

Projectnummer 13533
Looptijd 01-02-09   -   30-11-10
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Bloembollen
Document

Onderzoek en projecten

Consultancy: Inventarisatie macrolophus

Afgerond

Inventarisatie naar de oorzaken van de verminderde efficiëntie van de inzet van Macrolophus caliginosus. Inventarisatie naar de kritische punten bij…

Coördinatie gezonde teelt van tomaten

Afgerond

Het project is er op gericht om Clavibacter uit te bannen van de Nederlandse tomatenteelt. Telers worden geïnformeerd over gevaren van Clavibacter en…

Glastuinbouw Nederland - © 2024