Onkruid bestrijden met basta in zomerbloemen

Beschrijving

Het doel van het project is om antwoord te geven op de vragen die in de praktijk leven over het relatief nieuwe middel en te onderzoeken waar de grenzen van het gebruik van Basta 200 in zomerbloemen liggen, om daarmee de toepassing en de veiligheid voor het gewas te verbeteren. Basta 200 is een contactherbicide dat de stofwisseling in groene plantendelen verstoort. Uit een eerder onderzoek is gebleken dat dit middel het best bruikbare alternatief is.

Verder moet worden onderzocht op welke manier Basta 200 effectiever gemaakt kan worden om als afbrandmiddel net zo goed te kunnen functioneren als paraquat.

Resultaten

Onkruidbestrijding in zomerbloemen is lastiger geworden sinds Gramoxone (paraquat-dichloride) niet meer is toegelaten. Het middel Basta 200 (glufosinaat-ammonium) bleek in eerder onderzoek het best bruikbare alternatief. Omdat Basta nog niet zo lang een toelating had, waren er nog veel vragen over gebruik ervan in zomerbloemen. In 2009 en 2010 zijn behandelingen met Basta onderzocht in de gewassen Bupleurum, Campanula, Lysimachia, Phlox, Pioen, Sedum en zonnebloem. Diverse behandelingen zijn volvelds, in een rijbehandeling, kort voor het planten of zaaien of een dag voor opkomst gespoten.

Het onderzoek toonde aan dat Basta 200 goed toegepast kan worden in zomerbloemen. Het is belangrijk dat Basta 200 wordt gespoten vóór opkomst van het teeltgewas of tussen de rijen met spuitapparatuur met een afschermkap. Combinaties met andere herbiciden zijn mogelijk voor een bredere werking. Thermisch afbranden gaf in de onderzochte gewassen weinig schade en onkruid bleek goed te doden, maar het onkruid kwam vaak sneller terug dan na chemische onkruidbestrijding.

Projectnummer 13533
Looptijd 01-02-09   -   30-11-10
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Bloembollen
Document

Onderzoek en projecten

Invloed van silicium bij saintpaulia

Afgerond

Extra toevoeging van silicium aan de voedingsoplossing levert in verschillende tuinbouwgewassen zoals komkommer en roos een verbeterde productie…

Autotoxiteit lisianthus

Afgerond

Het doel van het onderzoek is na te gaan wat de oorzaak is van de uitval bij de Lisianthusteelt. In de eerste teelt was het onderzoek vooral gericht…

Wortelaaltjes in roos

Afgerond

In dit onderzoek is de schadelijkheid (productievermindering) van het wortelknobbelaaltje Meloidogyne hapla in roos nagegaan in relatie tot…

Epidemiologie botrytis in pioen

Afgerond

Het doel van het onderzoek uitgevoerd door PPO Glastuinbouw was bepalen wat de aard en omvang van de infectiebronnen voor Botrytis bij pioenen zijn.…

Wortelaaltjes in amaryllis

Afgerond

Het project is een breed opgezette studie met het doel aaltjesaantasting in amaryllis tot een minumum te beperken. In het project wordt ingezet op…

Glastuinbouw Nederland - © 2024