Effecten fosfaat op strekkingsgroei kalanchoë

Beschrijving

In dit onderzoek wil men de mogelijkheden van dynamische fosfaatgift bij Kalanchoë onderzoeken om verdere beheersing van de strekkingsgroei mogelijk te maken. Hierdoor neemt het gebruik van groeiregulatoren verder af en neemt de teeltsnelheid toe. Vanuit diverse onderzoeken bij andere gewassen is bekend dat een verlaagde fosfaatgift een remmende werking op de strekkingsgroei heeft. Het effect kan afhankelijk zijn van het plantstadium. Vandaar het onderzoek bij Kalanchoë.

Daarnaast wordt er eerst een literatuuronderzoek gedaan naar de mogelijke effecten van calcium en chloor op het verminderen van de vatbaarheid voor bodemschimmel. Daarna worden deze bevindingen getoetst in een kasproef (die in dezelfde afdeling als het fosfaatonderzoek uitgevoerd kan worden).

Resultaten

Uit het onderzoek is gebleken, dat Kalanchoë kan groeien met (heel) weinig fosfaat. Fosfaat blijkt echter geen goed instrument te zijn om de strekkingsgroei op een efficiënte manier te beïnvloeden. De planten bleven maar weinig korter bij weinig fosfaat, terwijl de plant minder versgewicht aan blad en bloemen maakte. Een combinatie van weinig fosfaat met hoge EC en hoge stikstofniveaus, resulteerde zelfs in langere planten. De behandelingen hadden geen invloed op de houdbaarheid van de planten.

Het gebruik van meer calciumchloride in de voedingsoplossing heeft geen invloed gehad op de uitval door Phytophthora. TRIANUM-P heeft in dit onderzoek geen effect gehad. Kaliumfosfiet heeft wel duidelijk effect gehad. Bij de cultivar Tenorio trad vrijwel geen uitval op en bij de cultivar Mie erg weinig. De concentratie van 0.1% had een beter resultaat dan de concentratie van 0.2%.

Projectnummer 13535
Looptijd 01-03-09   -   01-12-09
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Monitoring Afrikaanse fruitmot VS

Afgerond

Monitoren van de Afrikaanse fruitmot door het Kwaliteits Controle Bureau (onder toezicht van de PD) in de hoop te kunnen verklaren dat Nederland vrij…

Teeltoptimalisatie miltonia

Afgerond

In dit onderzoek worden de tekortkomingen in de huidige teelt van Miltonia in kaart gebracht op verzoek van praktijkbedrijven. Doel is de teelt te…

Glastuinbouw Nederland - © 2024