Consultancy: Aaltjes tegen tripsen

Beschrijving

Deskstudie naar de recente praktijk, literatuur en veldproeven. Daarnaast worden de problemen in de praktijk opgesomd met daarbij mogelijke oorzaken en oplossingen. Bovendien worden mogelijke lacunes in kennis en tegenstrijdigheden in kaart gebracht.

Resultaten

Aaltjes van het geslacht Thripinema beïnvloeden tripspopulaties vooral door het onvruchtbaar maken van de wijfjes. Omdat het nog niet is gelukt ze kunstmatig te kweken, spelen ze in de praktijk van de gewasbescherming geen rol. De laatste jaren wordt geprobeerd tripsen te bestrijden met aaltjes van de geslachten Steinernema en Heterorhabditis, die wél op een kunstmatig dieet kunnen worden vermeerderd. Tripsen zijn in wezen geen geschikte gastheren voor deze parasieten. In een behandelde trips wordt maar zelden een aaltje aangetroffen, en de natuurlijke infectiecyclus van de aaltjes wordt niet voltooid. Toch blijkt bij intensief contact met deze preparaten onder de tripsen een verhoogde sterfte op te treden. De geadviseerde doseringen kunnen echter niet worden herleid tot de gepubliceerde resultaten, die bovendien sterk wisselend zijn. Met Heterorhabditis-soorten wordt i.h.a. wat beter gescoord, terwijl in de praktijk meestal met Steinernema feltiae wordt gewerkt. Binnen de soorten kunnen stammen of isolaten verschillen in effectiviteit. Volwassen tripsen zijn niet of nauwelijks gevoelig.

Projectnummer 13645-15
Looptijd 01-09-09   -   30-01-10
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Onderzoek naar Xylella fastidiosa

Afgerond

Het doel van dit project is fundamentele kennis van Xylella fastidiosa voor Nederland te ontwikkelen t.b.v. de NVWA inclusief keuringsdiensten en…

Omnivore wantsen

Afgerond

Effecten van omnivore roofwantsen op plagen in gerbera, tomaat en roos en de risico’s op bloem- en vruchtschade

Green Challenges

Afgerond

De glastuinbouwsector wil verdere stappen nemen in verduurzaming door de afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen te verlagen. Deze PPS richt…

Glastuinbouw Nederland - © 2024