Consultancy: Biomiddelen tegen luis in paprika

Beschrijving

De doelstelling van deze consultancy  is een inventarisatie naar middelen die mogelijk een werking hebben tegen genoemde luizen, selectief zijn voor natuurlijke vijanden en toegepast mogen worden in de biologische teelt van paprika en komkommer en toegestaan volgens Skal.

Resultaten

Door het verzamelen van gegevens bij toelatingshouders en telers is gebleken dat een beperkt aantal middelen door telers worden toegepast. Het inzetten van biologische bestrijders vormt de basis voor de luisbestrijding. Ter correctie wordt pleksgewijs of in de hele kas soms gecorrigeerd met een gewasbeschermingsmiddel. Het meest toegepast wordt Spruzit gevolgd door Savona, Inseclear, EkoInsect en Biosoap. Deze middelen zijn allen schadelijk voor natuurlijke vijanden en dus niet het meest geschikt in een geïntegreerd systeem. Er zijn andere middelen beschikbaar, deze worden echter zelden ingezet. De reden hiervoor is gebrek aan kennis over effectiviteit en toepassingsmogelijkheden of ervaringen zijn negatief. Nader onderzoek naar deze middelen zou een verbetering van de bestrijding van luis kunnen betekenen.

Projectnummer 13645-27
Looptijd 01-06-09   -   30-09-09
Afgerond Ja
Uitvoerder DLV Plant
Document

Onderzoek en projecten

Schimmel in boombast bij phalaenopsis

Afgerond

Dit onderzoekt richt zich op het vinden van een teeltwijze, methode of middel die de uitgroei van zwammen in de pot voorkomt en die geen nadelige…

Consultancy: Zwarte vaatbundels radijs

Afgerond

Het doel van dit onderzoek is het opsporen van de oorzaken van inwendig zwart en mogelijke oplossingen voor radijstelers aan te dragen. Daartoe wordt…

Kasproef crossprotectie PepMV

Afgerond

In een kasproef wordt bepaald of zwakke PepMV isolaten in staat zijn om onder praktijkomstandigheden bescherming te bieden tegen nieuwe agressieve…

Consultancy: Overmatige wortelgroei

Afgerond

Doelstelling: Eerste monstername en analyse bij bedrijven die overmatige wortelgroei hebben om een beeld te krijgen van mogelijke besmettingbronnen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024