Consultancy: Opkweek start teelt lager N-niveau

Beschrijving

Bij de opkweek van het gewas tomaat inzetten van een voedingsoplossing met lagere N gehalten (30-50% lagere N) en het volgen van de zo opgekweekte planten bij de start van de teelt bij twee telers. Dit geeft inzicht in effecten van lagere N nivo's bij opkweek van tomaat bij plantenkweker en startfase bij telers.

Resultaten

Lagere N-niveaus tijdens de opkweek en startfase (tot 30%) zijn praktisch mogelijk en uitvoerbaar. Deze lagere N-niveaus beïnvloeden generativiteit, bloeitijdstip en start productie. Er zijn op de teeltbedrijven geen negatieve effecten vastgesteld. Een nieuw concept voor de N-bemesting tijdens de opkweek en startfase is wenselijk en mogelijk. Basis hiervoor is een integratie van het watergift regime, N-behoefte van het gewas en de groeiomstandigheden (licht en temperatuur). Een aanpassing van adviezen leidt tot tuinbouwkundige, financiële en milieukundige voordelen voor telers en de sector.

Projectnummer 13645-56
Looptijd 01-10-09   -   01-03-10
Afgerond Ja
Uitvoerder Overige Uitvoerders
Document

Onderzoek en projecten

Duurzaam telen van hortensia

Afgerond

De doelstelling van dit project is het bepalen van de effectiviteit van mogelijkheden om tot en met de bewaring vrij te blijven van kieming en…

Bladpunten opgelost!

Afgerond

In dit project doet men onderzoek naar effecten van teeltomstandigheden op het optreden van bladpunten door toepassing van vernieuwde technieken en…

Hoe is droog steelrot te voorkomen

Afgerond

Er wordt op zes tot negen bedrijven een inventarisatie van de symptoomontwikkeling bij droog steelrot in paprika gemaakt. Bij bedrijven waar steelrot…

Bestrijding turkse mot in paprika

Afgerond

In dit onderzoek wordt in de eerste fase in het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de turkse mot gezocht naar nieuwe natuurlijke vijanden van…

Consultancy: Bloemschade potanthurium

Afgerond

Potanthuriumtelers ondervinden de laatste tijd regelmatig problemen met bladvlekken: groene strepen die het schutblad in onregelmatige richtingen…

Glastuinbouw Nederland - © 2024