Waarnemingsmethoden echinothrips

Beschrijving

Het optimaliseren van de waarnemingsmethoden voor Echinothrips in potplanten.

Resultaten

Het (te) laat signaleren van Echinothripsen is een knelpunt in de aanpak van deze trips. Blauwe vangplaten met en zonder de lokstof Lurem-TR zijn getoetst, evenals diverse vangplanten. De volwassen Echinothrips americanus is donkerbruin tot zwart gekleurd, de vleugels hebben een opvallende witte basis.

Uit de proeven blijkt dat op Dieffenbachia en Paprika / Rode Peper snel meer Echinothripsen zijn waar te nemen dan in het pilotgewas Spathiphyllum. Beide planten hebben groot blad en een overzichtelijke plantopbouw en kunnen als vangplanten dienen ter signalering. Het voordeel van Dieffenbachia is de lichte kleur van het blad waarop de zwarte tripsen goed afsteken.

Het onderscheiden van de Echinothripsen van andere tripssoorten op vangplaten is zelfs met een binoculair lastig. Dit maakt het voor een tuinder niet praktisch toepasbaar. Ook het toevoegen van Lurem-TR aan de vangplaat levert geen betere signalering op.

Projectnummer 13781
Looptijd 01-06-09   -   30-04-10
Afgerond Ja
Uitvoerder DLV Plant
Document

Onderzoek en projecten

Bladpuntjes bij anjer

Afgerond

In dit project wordt onderzoek gedaan naar het voorkomen van bladpuntjes bij anjer.

Plantdichtheid freesia

Afgerond

Doel van dit onderzoek is het bepalen van de optimale plantdichtheid bij enige pilotcultivars van Freesia in de lichtrijke periode van de zomer. Dit…

N & P behoefte primula en viool

Afgerond

In het Besluit Glastuinbouw worden normen gegeven voor het verbruik van stikstof (N) en fosfor (P). Voor 2010 is de norm voor primula N 689 en voor P…

Botrytis in gerbera

Afgerond

Doel van dit project was meer grip te krijgen op het fenomeen botrytis in de teeltfase van gerbera. Hiervoor is inventarisatie uitgevoerd van…

Inventarisatie xanthomonas in anthurium

Afgerond

Doel van dit onderzoek is het vanuit een ander perspectief bekijken van het Xanthomonas probleem in anthurium. Het is nuttig om problemen met andere…

Glastuinbouw Nederland - © 2024