Verbetering weefselkweek met pilotgewas alstroemeria

Beschrijving

In dit onderzoek wordt gezocht naar een hogere vermeerderingsfactor bij weefselkweek. Daarmee kunnen nieuwe cultivars en ziektevrije planten sneller worden geïntroduceerd tegen lagere vermeerderingskosten per plant. Pilotgewas is Alstroemeria.

Resultaten

Alstroemeria wordt op grote schaal in weefselkweek vermeerderd ook al is de vermeerderingsfactor niet geweldig (1.2 tot 1.8 per cyclus van 4 weken). De problemen zitten in de trage rizoomgroei en de slechte uitloop van zijknoppen. De geteste aanpassingen van het voedingsmedium verbeterden de rhizoomgroei niet. Sterk verbeterde rizoomgroei (bijna twee keer zo snel) werd verkregen door een korte milde stress te geven aan het begin van een groeicyclus. Dat kon warmte stress zijn maar ook koude, droogte en zout stress. De achtergrond is dat het rizoom door de plant gebruikt wordt om ongunstige situaties te overleven en dat planten daarom bij stress de rizoomgroei verhogen. De uitloop van okselknoppen kon aanzienlijk verbeterd worden door de strigolacton-remmer fluridon toe te voegen. Strigolacton is een recent ontdekt natuurlijk plantenhormoon dat de uitloop van zijknoppen remt. Voor de weefselkweekwetenschap heeft dit onderzoek eveneens het nodige opgeleverd. 

Projectnummer 13817
Looptijd 01-08-09   -   01-02-13
Afgerond Ja
Uitvoerder Universiteit Wageningen
Document

Onderzoek en projecten

Jaarrond biologische bestrijding

Lopend

Plaagbestrijding met natuurlijke vijanden gaat in veel gewassen vaak relatief moeizaam in de herfst- en wintermaanden. Zo gaat de activiteit van…

Milieu indicator Gewasbescherming

Lopend

Het maatschappelijk debat over gewasbeschermingsmiddelengebruik wordt op vele fronten gevoerd. Dit leidt ertoe dat telers op diverse manieren druk…

Glastuinbouw Nederland - © 2024