Teeltoptimalisatie miltonia

Beschrijving

In dit onderzoek worden de tekortkomingen in de huidige teelt van Miltonia in kaart gebracht op verzoek van praktijkbedrijven. Doel is de teelt te optimaliseren. Factoren: fotosynthese, huidmondjessluiting, CO2 bemesting en belichtingsstrategie.

Resultaten

Voor Miltonia is de toename in VPD blad de directe oorzaak van de sluiting van de huidmondjes. De huidmondjes openen zich bij een VPD blad lager dan 1.0 kPa. Bij een lage VPD blad bereiken de huidmondjes hun maximale opening rond de 100 µmol/m2/s PAR. Pieken boven 200 µmol/m2/s moeten zoveel mogelijk vermeden worden (schermen). Belichting heeft vooral zin in de ochtend omdat temperatuur en VPD blad dan meer in de hand te houden zijn en hierdoor de huidmondjes open zijn. Als PAR hoog is dan moet CO2 in de kas minimaal 500 ppm zijn om schade aan het fotosynthesesysteem te voorkomen. Gemiddeld genomen was het ras Isle Red het meest gevoelig.

Projectnummer 13819
Looptijd 01-12-09   -   01-10-10
Afgerond Ja
Uitvoerder Overige Uitvoerders
Document

Onderzoek en projecten

Geïntegreerde bestrijding in roos

Afgerond

Het ontwikkelen van een beheersstrategie voor het plagencomplex van roos met behulp van natuurlijke vijanden in combinatie met chemische bestrijding.…

Verticillium in sering, vervolg

Afgerond

Het selecteren, vermeerderen en verder toetsen van onderstammen, die weinig vatbaar zijn voor Verticillium, op hun geschiktheid voor de teelt van…

Geïntegreerde bestrijding amaryllis

Afgerond

In dit project worden de mogelijkheden van Amblyseius barkeri voor de bestrijding van trips en narcismijt in Amaryllis onderzocht. Het is een…

Oorzaak uitval alstroemeria

Afgerond

In dit project wordt een inventarisatie uitgevoerd om de oorzaak van uitval in Alstroemeria vast te stellen. Conform de postulaten van Koch wordt…

Onderstammen met tolerantie fusarium

Afgerond

Nieuwe onderstammen voor courgette zijn onderzocht op hun mate van resistentie tegen Fusarium f.sp.cucurbita. Het ras Bengal is als ent gebruikt. De…

Glastuinbouw Nederland - © 2024