Ontwikkeling duurzame bloembehandelingstechnologieën

Beschrijving

In dit project wordt gezocht naar nieuwe milieuvriendelijke (duurzame) bloem voorbehandelingstechnologieën. Ter vervanging van bestaande technieken en stoffen, zoals aluminium sulfaat, zilverthiosulfaat, en anti bladvergelingsmiddelen.

Resultaten

Adequate voorbehandeling van snijbloemen is een noodzaak bij langdurige bewaring en transport. Een aantal van de gebruikte middelen bevat stoffen die vanuit duurzaamheidsoogpunt minder wenselijk zijn, zoals (zware) metalen. Binnen dit project is gezocht naar natuurlijke of natuur identieke verbindingen met geen of minder milieubezwaren. De anti ethyleen verbindingen die zowel wat betreft werkzaamheid als vanuit milieuoogpunt goed scoorden zijn amino ethoxyvinylglycine (AVG, Retain) en, in mindere mate 1-methyl cyclopropeen (1-MCP, EthylBuster). Een aantal andere middelen met zeer positief effect op bloemkwaliteit (boorzuur, 2,4 pyridine dicarboxylaat [PDCA]) vertoonden onacceptabele bladschade. De anti bacteriële middelen die goed scoorden zijn ethyleen diamine tetra azijnzuur (EDTA) en, in mindere mate, poly aspartic acid (PAA) en lysozyme.

Projectnummer 13822
Looptijd 01-11-09   -   31-12-11
Afgerond Ja
Uitvoerder Universiteit Wageningen
Document

Onderzoek en projecten

Schimmel in boombast bij phalaenopsis

Afgerond

Dit onderzoekt richt zich op het vinden van een teeltwijze, methode of middel die de uitgroei van zwammen in de pot voorkomt en die geen nadelige…

Consultancy: Zwarte vaatbundels radijs

Afgerond

Het doel van dit onderzoek is het opsporen van de oorzaken van inwendig zwart en mogelijke oplossingen voor radijstelers aan te dragen. Daartoe wordt…

Kasproef crossprotectie PepMV

Afgerond

In een kasproef wordt bepaald of zwakke PepMV isolaten in staat zijn om onder praktijkomstandigheden bescherming te bieden tegen nieuwe agressieve…

Consultancy: Overmatige wortelgroei

Afgerond

Doelstelling: Eerste monstername en analyse bij bedrijven die overmatige wortelgroei hebben om een beeld te krijgen van mogelijke besmettingbronnen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024