Consultancy: Verlenging grondproef pioen

Beschrijving

Het doel van dit onderzoek is een beter inzicht krijgen in de effecten van de grond van verschillende herkomst op de groei en ontwikkeling van de planten, die in 2008 zijn geplant, door deze planten nog een teeltseizoen te volgen. Dit als aanvulling op de rapportage van het project "Uitval en groeiproblemen in zomerbloemen".

Resultaten

Om herinplant problemen in pioen te onderzoeken is verse grond en grond waar eerder pioenen op stonden verzameld van drie verschillende locaties. De pioenen vertoonden in kleigrond de eerste twee jaar groeiachterstand op gronden waarop eerder pioenen geteeld waren, ook als er al 8 jaar geen pioenen in deze grond geteeld waren. In grond van een zand-locatie was geen verschil. In de voortzetting in het derde teeltjaar bleken de herinplantproblemen, in de vorm van minder goede groei, na 3 jaar niet minder te worden. In dit jaar werden ook verschillen zichtbaar in zandgrond. et planten van pioenen in grond waar eerder pioenen hebben gestaan, zelfs als dat 8 jaar geleden was, blijkt een groot risico te zijn. Het effect kan direct zichtbaar zijn, maar kan ook pas na twee teeltseizoenen optreden.

Projectnummer 13834-01
Looptijd 01-01-10   -   31-12-10
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Bloembollen
Document

Onderzoek en projecten

Programmeringsstudie Meeldauw

Afgerond

Voor beheersen van echte meeldauw wordt in de glastuinbouwsector nog steeds een groot deel van de fungiciden ingezet. De schimmel vormt een knelpunt…

Glastuinbouw Nederland - © 2024