Consultancy: Workshop bladschade monocotyllen

Beschrijving

Diverse sierteeltgewassen kennen fysiologische problemen tijdens de teelt, leidend tot bladschade en daarmee economische schade voor de teler. Recent onderzoek vanuit de KU Leuven kan voor diverse gewassen (o.a. tulp, lelie, alstroemeria, anthurium, bromelia) een oplossing bieden. In een workshop wordt dit nader bekeken.

Resultaten

Bladschade, veelal door celbarsting veroorzaakt, doet zich bij verschillende siergewassen voor tijdens teelt of in de afzetketen. Voorbeelden zijn het bladkiepen bij Tulp, necrotische plekken bij Bromelia's, vochtblaadjes en breekstelen bij Alstroemeria, knakstelen bij Amaryllis, gevlekt en bobbelig blad bij Phalaenopsis, en blauwverkleuring van rode Anthurium. KU Leuven onderzocht de oorzaak van bladschade bij Aechmea, een Bromeliacea, en kwam tot de verrassende ontdekking dat de gevoeligheid voor bladschade bepaald wordt door de uitzettingscapaciteit van het blad, wat weer bepaald wordt door de chemische samenstelling van de celwand. In een workshop met telers, veredelaars, voorlichters, onderzoekers en kwaliteitsmedewerkers van de veilingen is dit onderzoek gepresenteerd en erover gediscussieerd. De deelnemers wisselden tips uit om bladschade bij gevoelige cultivars te beperken en concludeerden dat onderzoek naar de samenstelling van de celwanden van diverse cultivars hard nodig is om in de toekomst op flexibiliteit van de celwanden te kunnen veredelen.

Projectnummer 13834-19
Looptijd 01-01-10   -   31-07-10
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Weerbaar wortelmilieu

Afgerond

Doel van dit project is om kennis over de ontwikkeling van micro-organismen in substraatteelten te leveren, waarmee weerbaarheid, via gerichte keuze…

Duurzame beheersing van onkruiden

Afgerond

Doelstelling van dit project is om de afhankelijkheid van chemisch-synthetische onkruidbestrijdingsmiddelen te verminderen door duurzamer de…

Biodiversiteit

Afgerond

Vanuit maatschappelijk en teelttechnisch oogpunt wordt steeds meer gesproken over inzet en behoud biodiversiteit. Niet alleen vanuit ondernemers zelf…

Glastuinbouw Nederland - © 2024