Overleving Pepinomozaïekvirus in kleding

Beschrijving

In de teelt van tomaat kunnen een aantal virussen voor problemen zorgen, waarbij pepinomozaïekvirus de belangrijkste is. Dit virus is via zaad en mechanisch overdraagbaar. Overdracht vindt plaats bij gewashandelingen als snoeien en oogsten. Ook via besmet materiaal zoals mesjes, scharen, kleding, sieraden en fust is verspreiding mogelijk. Door een gebrek aan bestrijdingsmaatregelen vormt dit virus een terugkerend probleem. Het virusprobleem kan zo veel mogelijk voorkomen worden door het nemen van hygiënemaatregelen. Eén van de maatregelen is het wassen van kleding wat besmet is met pepinomozaïekvirus. In dit onderzoek zijn kledingstukken (T-shirts en gastjassen) gewassen met een standaard witte was programma met wit wasmiddel.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek laten zien dat het wassen van de shirtjes en jassen onder alle omstandigheden effectief is geweest. Alleen op de ongewassen kleding kon het virus worden vastgesteld. Conclusie is dan ook dat wassen op 40°C afdoende is om pepinomozaïekvirus te doden. De boodschap voor telers is dan ook om alle kledingstukken gedragen in een besmet gewas altijd te wassen op 40°C. Indien dit niet wordt gedaan, en de kleding blijft bijvoorbeeld op een haakje hangen, dan blijft er een risico op verspreiding van het virus via kleding.

Projectnummer 13834-04
Looptijd 01-07-11   -   31-07-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Middelen tegen overmatige wortelgroei

Afgerond

Doel van dit project is het vaststellen of met bepaalde middelen de infectiedruk door Overmatige Wortelgroei tijdens de teelt kan worden beperkt.

Verbetering perspot bladgewassen

Afgerond

Verkennen van mogelijkheden om perspotten luchtiger te maken en door toevoeging van (biologische) middelen de plantweerbaarheid te verhogen, om…

Macrolophus in tomaat

Afgerond

Doel is een verbeterde plaagbestrijding in tomaat door een nieuwe inzetstrategie van Macrolophus met alternatief voedsel.

Glastuinbouw Nederland - © 2024