Consultancy: Geïntegreerde schildluisbestrijding

Beschrijving

Deskstudy naar literatuur en recente veldproeven. Dit met het doel om gegevens te verzamelen voor het ontwikkeling van geïntegreerde strategieën voor de beheersing van rozeschildluis in roos.

Resultaten

Problemen met schildluis treden de laatste jaren vaker op door het wegvallen van breedwerkende bestrijdingsmiddelen. In Nederlandse kassen is schildluis traditioneel een probleem op cymbidium, maar momenteel meldt men ook vaak Aulacaspis rosae (Bouché, 1933) op roos. Chemische bestrijding van schildluis is per definitie moeilijk, doordat het insect het grootste deel van zijn leven verborgen zit onder een ondoordringbaar schildje.

Voor de bestrijding van de rozeschildluis gebruikt men momenteel vooral neonicotinoiden en oliëen. Dit staat de verdere ontwikkeling van geïntegreerde plaagbestrijding in de weg. In natuurlijke vegetaties en boomgaarden wereldwijd worden schildluizen gereguleerd door complexen van natuurlijke vijanden. Sommige daarvan zijn al commercieel beschikbaar. Van andere bestaan kweken, die kunnen worden opgeschaald naar massaproductie. Natuurlijk vijanden worden al enkele decennia gekweekt voor inzet in binnenbeplantingen, maar er is nog geen biologisch bestrijdingsprogramma dat voldoende effectief is voor kasroos.

Projectnummer 13834-10
Looptijd 08-04-10   -   31-07-10
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Meeldauwbestrijding rozen in Afrika

Afgerond

In samenwerking met Nederlandse rozentelers wordt in Afrika onderzoek uitgevoerd, om de kwaliteit van rozen te verbeteren en gebruik van chemische…

Alternatieve middelen echte meeldauw

Afgerond

Onderzoek naar alternatieve middelen tegen echte meeldauw in Roos. Na inventarisatie naar middelen toegepast in Afrika vindt onderzoek plaats onder…

Oorzaak bladschade bij potanthurium

Afgerond

Doel is het ontwikkelen van kennis over oorzaak bladschade bij Anthurium. Het onderzoek bestaat uit twee activiteiten. Ten eerste een kasproef met…

Glastuinbouw Nederland - © 2024