Consultancy: Ontstaan dubbele harten in primula

Beschrijving

Het doel is om inzicht te krijgen in de effecten van diverse teelthandelingen en klimaatomstandigheden op de mate van optreden van dubbele harten in Primula acaulis. Eveneens wordt bekeken of er mogelijk een genetische invloed is.

Resultaten

Het probleem van dubbele harten komt in meer of mindere mate op elk bedrijf voor, maar de mate van uitgroei verschilt duidelijk per bedrijf. Ondanks de subjectieve waarneming zijn enkele soorten als gevoelig aangemerkt. Daarbij bleek ook dat bepaalde kleur(en) binnen een kleurenmix meer gevoeliger zijn dan andere kleuren. Zowel robuuste als compacte soorten zijn als gevoelig aangemerkt. Bemesting is mogelijk van invloed in de vorm van stikstofgift. De aanbeveling is om de robuuste soorten niet teveel te beperken in stikstofgift, terwijl de compactere soorten niet teveel gestimuleerd worden in groei om dubbele harten te voorkomen.

Telen met lage temperaturen geeft nauwelijks problemen met dubbele harten. Pas bij het ontleden van planten worden de groeipunten in een pril stadium zichtbaar. Door een hogere teelttemperatuur aan te houden wordt de uitgroei van de scheuten ook beter zichtbaar. De scheuten worden mogelijk tussen het blad uitgestoken. Vervolgonderzoek zou zich met name moeten richten op teelttemperatuur (koud telen) en de lichthoeveelheid licht bij de start van de teelt.

Projectnummer 13834-43
Looptijd 01-09-10   -   01-04-11
Afgerond Ja
Uitvoerder DLV Plant
Document

Onderzoek en projecten

Bemesting leliebroei, fase 2

Afgerond

Onderzocht wordt of een gebrek of overmaat van bepaalde elementen in de bemesting tijdens de winterbroei leidt tot de bladproblemen die in de…

Ontwikkeling botrytismonitor roos

Afgerond

Dit project heeft tot doel vast te stellen in welke mate de beoogde tweewekelijkse aanbodtesten een geschikte basis bieden voor een…

Vervolg aanpak boterbloemluis

Afgerond

Het doel van dit project is het ontwikkelen van een gericht geïntegreerd bestrijdingsstrategie tegen boterbloemluis in diverse gewassen. Onderzoek…

Glastuinbouw Nederland - © 2024