Wittevlieg bestrijding in de sierteelt

Beschrijving

Het doel van dit project is het ontwikkelen van een geïntegreerde strategieën voor de beheersing van wittevlieg in de sierteelt. Het project is een logisch vervolg op het eerder gefinancierde project 'Bestrijding wittevlieg in de sierteelt'.

Resultaten

De sluipwesp Encarsia tricolor kan geschikt zijn voor parasitering bij lagere temperaturen. Deze soort parasiteert zowel koolwittevlieg, tabakswittevlieg als kaswittevlieg. De kweek van E. tricolor werd opgeschaald voor proef-doeleinden. In 2010 werd de sluipwespsoort in kooienproeven vergeleken met Encarsia formosa, Eretmocerus eremicus en Eretmocerus mundus bij lagere temperaturen. Bij gerbera werd gekozen voor kaswittevlieg bij 20ºC constant en bij een dag/nachtregime van 18/15ºC en bij poinsettia tabakswittevlieg bij dag/nachtregimes van 21/18ºC en 16/14ºC. Eretmocerus mundus en Eretmocerus eremicus bleken bij de hogere temperatuurregimes het minst te voldoen. Encarsia tricolor daarentegen presteerde even goed als Encarsia formosa. Bij de laagste temperatuurregimes kon geen van de sluipwespen de plaag onder controle houden. Er werd slechts tussen 2 en 18% parasitering gevonden. Daarom willen weinig gerberatelers in sluipwespen tegen wittevlieg investeren. Telers willen een systeem dat voortzet zoals met de mineervliegparasiet Diglyphus. Voor de bestrijding van wittevliegen moeten andere soorten sluipwespen of predatoren gezocht worden die zich bij lagere temperaturen handhaven.

Projectnummer 13961
Looptijd 27-04-10   -   27-08-11
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Bemesting alstroemeria

Afgerond

Het doel van dit onderzoek is het vergroten van de kennis over Ca, K, Mg, EC niveaus en pH bij Alstroemeria om knopverdroging in de winter te…

Vlekjes op gele courgettevruchten

Afgerond

Het verschijnsel donkere vlekjes in de schil van de vruchten doet zich voor bij meerdere telers, verspreid over het land. De oorzaak is vooralsnog…

Glastuinbouw Nederland - © 2024