Geïntegreerde tripsbestrijding in anjer

Beschrijving

Het verder ontwikkelen en versnellen van geïntegreerde bestrijding in de anjerteelt. Dit project is een vervolg op twee eerder uitgevoerde onderzoeken: "Geïntegreerde bestrijding in de teelt van anjer" (2008) en "Geïntegreerde bestrijding in de teelt van anjers" (2009). In die twee onderzoeken is gekeken naar geïntegreerde gewasbescherming in de breedte. Trips bleek hierbij een lastige plaag voor een geïntegreerd systeem. In dit vervolgproject wordt daarom nog eens nader gekeken naar dit plaagorganisme.


  • Voor meer informatie over onderzoeksperiode 2008 zie project 13310 "Geïntegreerde bestrijding in de teelt van anjer".

  • Voor meer informatie over onderzoeksperiode 2009 zie project 13539 "Geïntegreerde bestrijding in de teelt van anjers".

 

Resultaten

Na twee jaar praktijkonderzoek naar geïntegreerde bestrijding was er nog geen geschikte strategie tegen trips. In 2010 is een strategie met het insectenparasitaire aaltje Steinernema feltiae onderzocht. Vanaf medio maart is wekelijks met aaltjes gespoten. Eerst met 125.000 aaltjes per m2, na 2 maanden met een dubbele dosering. Al vrij snel na aanvang is pleksgewijs gecorrigeerd met integreerbare middelen. De oppervlakte waar gecorrigeerd moest worden werd steeds groter en de intervallen tussen de chemische correcties korter. Begin juli moest worden ingegrepen met niet- integreerbare middelen. In anjer is een strategie gebaseerd op insectenparasitaire aaltjes niet voldoende om trips te controleren.

Projectnummer 13964
Looptijd 01-02-10   -   28-02-11
Afgerond Ja
Uitvoerder Fytoconsult
Document

Onderzoek en projecten

Groeiremming primula

Afgerond

In dit onderzoek wordt gekeken naar de optimalisatie van het gebruik van de huidige toegestane remmiddelen Daminozide (Alar, Dazide), Paclobutrozol…

Zuurstofvoorziening in substraten

Afgerond

Het doel van dit onderzoek was om een beeld te geven van het belang van het lucht/watermanagement in de teelt. Er wordt een overzicht gegeven van de…

Detectie bladnecrosevirus freesia

Afgerond

In dit project is een nieuwe immunologische detectietechniek voor het virus ontwikkeld. Tot op heden was slechts een visuele beoordeling van ziek…

Glastuinbouw Nederland - © 2024