Geïntegreerde tripsbestrijding in anjer

Beschrijving

Het verder ontwikkelen en versnellen van geïntegreerde bestrijding in de anjerteelt. Dit project is een vervolg op twee eerder uitgevoerde onderzoeken: "Geïntegreerde bestrijding in de teelt van anjer" (2008) en "Geïntegreerde bestrijding in de teelt van anjers" (2009). In die twee onderzoeken is gekeken naar geïntegreerde gewasbescherming in de breedte. Trips bleek hierbij een lastige plaag voor een geïntegreerd systeem. In dit vervolgproject wordt daarom nog eens nader gekeken naar dit plaagorganisme.


  • Voor meer informatie over onderzoeksperiode 2008 zie project 13310 "Geïntegreerde bestrijding in de teelt van anjer".

  • Voor meer informatie over onderzoeksperiode 2009 zie project 13539 "Geïntegreerde bestrijding in de teelt van anjers".

 

Resultaten

Na twee jaar praktijkonderzoek naar geïntegreerde bestrijding was er nog geen geschikte strategie tegen trips. In 2010 is een strategie met het insectenparasitaire aaltje Steinernema feltiae onderzocht. Vanaf medio maart is wekelijks met aaltjes gespoten. Eerst met 125.000 aaltjes per m2, na 2 maanden met een dubbele dosering. Al vrij snel na aanvang is pleksgewijs gecorrigeerd met integreerbare middelen. De oppervlakte waar gecorrigeerd moest worden werd steeds groter en de intervallen tussen de chemische correcties korter. Begin juli moest worden ingegrepen met niet- integreerbare middelen. In anjer is een strategie gebaseerd op insectenparasitaire aaltjes niet voldoende om trips te controleren.

Projectnummer 13964
Looptijd 01-02-10   -   28-02-11
Afgerond Ja
Uitvoerder Fytoconsult
Document

Onderzoek en projecten

Consultancy: Aaltjes tegen tripsen

Afgerond

Deskstudie naar de recente praktijk, literatuur en veldproeven. Daarnaast worden de problemen in de praktijk opgesomd met daarbij mogelijke oorzaken…

Glastuinbouw Nederland - © 2024