Beheersing van meeldauw zonder zwavel

Beschrijving

Literatuurstudie waarbij in de wetenschappelijke- en vakliteratuur onderzocht wordt welke beheersmaatregelen- en/of middelen potentie hebben onder Nederlandse kasklimaatcondities. Tevens worden experts met ervaring op het gebied van echte meeldauwbestrijding geraadpleegd .

Resultaten

Wageningen UR Glastuinbouw heeft in een literatuurstudie de knelpunten bij het verdwijnen van pijpzwavel voor de belangrijkste gewassen (roos, gerbera, tomaat, paprika en potplanten) in kaart gebracht en een overzicht gemaakt van diverse alternatieven binnen deze teelten voor de beheersing van echte meeldauw.
Dit project is gefinancierd door Productschap Tuinbouw en tot stand gekomen in samenwerking met LTO Groeiservice.

Veelbelovende alternatieven die nu al op de markt beschikbaar zijn, zijn onder andere: Enzicur, bicarbonaten, meststoffen met een gunstige nevenwerking op de plantweerstand, UV-C belichting, biologische bestrijding met schimmelantagonisten, bladbemesting met fosfaat en compostthee. Ook behandelingen met electrochemisch geactiveerd water lijken op korte termijn perspectiefvol tegen echte meeldauw, maar het onderzoek naar geschikte toedieningstechnieken zonder risico op gewasschade loopt nog.

Projectnummer 14010
Looptijd 01-03-10   -   30-04-10
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Schimmel in boombast bij phalaenopsis

Afgerond

Dit onderzoekt richt zich op het vinden van een teeltwijze, methode of middel die de uitgroei van zwammen in de pot voorkomt en die geen nadelige…

Consultancy: Zwarte vaatbundels radijs

Afgerond

Het doel van dit onderzoek is het opsporen van de oorzaken van inwendig zwart en mogelijke oplossingen voor radijstelers aan te dragen. Daartoe wordt…

Kasproef crossprotectie PepMV

Afgerond

In een kasproef wordt bepaald of zwakke PepMV isolaten in staat zijn om onder praktijkomstandigheden bescherming te bieden tegen nieuwe agressieve…

Consultancy: Overmatige wortelgroei

Afgerond

Doelstelling: Eerste monstername en analyse bij bedrijven die overmatige wortelgroei hebben om een beeld te krijgen van mogelijke besmettingbronnen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024