Beheersing van meeldauw zonder zwavel

Beschrijving

Literatuurstudie waarbij in de wetenschappelijke- en vakliteratuur onderzocht wordt welke beheersmaatregelen- en/of middelen potentie hebben onder Nederlandse kasklimaatcondities. Tevens worden experts met ervaring op het gebied van echte meeldauwbestrijding geraadpleegd .

Resultaten

Wageningen UR Glastuinbouw heeft in een literatuurstudie de knelpunten bij het verdwijnen van pijpzwavel voor de belangrijkste gewassen (roos, gerbera, tomaat, paprika en potplanten) in kaart gebracht en een overzicht gemaakt van diverse alternatieven binnen deze teelten voor de beheersing van echte meeldauw.
Dit project is gefinancierd door Productschap Tuinbouw en tot stand gekomen in samenwerking met LTO Groeiservice.

Veelbelovende alternatieven die nu al op de markt beschikbaar zijn, zijn onder andere: Enzicur, bicarbonaten, meststoffen met een gunstige nevenwerking op de plantweerstand, UV-C belichting, biologische bestrijding met schimmelantagonisten, bladbemesting met fosfaat en compostthee. Ook behandelingen met electrochemisch geactiveerd water lijken op korte termijn perspectiefvol tegen echte meeldauw, maar het onderzoek naar geschikte toedieningstechnieken zonder risico op gewasschade loopt nog.

Projectnummer 14010
Looptijd 01-03-10   -   30-04-10
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Geïntegreerde bestrijding echinothrips

Afgerond

Via kooi- en praktijkproeven ontwikkelen van geïntegreerde bestrijding strategieën tegen Echinothrips (inzet van bladpredatoren en micro-organismen).…

Uitwerken fytosanitair fonds

Afgerond

De doelstelling van dit project is het uitwerken van een fytosanitair fonds voor het dekken van schade na een uitbraak van Q-organismen en het…

Bladbemesting lelies

Afgerond

Onderzocht wordt of een gebrek of overmaat van bepaalde elementen in de bemesting tijdens de broei leidt tot de bladproblemen die in de praktijk…

Glastuinbouw Nederland - © 2024