Vlekjes op gele courgettevruchten

Beschrijving

Het verschijnsel donkere vlekjes in de schil van de vruchten doet zich voor bij meerdere telers, verspreid over het land. De oorzaak is vooralsnog niet terug te voeren naar bepaalde rassen, plantdata of teeltmaatregelen. Eerst wordt een literatuurstudie uitgevoerd. Daarna worden bewaarproeven uitgevoerd bij meerdere telers.

Resultaten

In gele courgettes komen regelmatig grijsbruine vlekjes in de vruchtschil voor, deze zijn vaak pas in het handelskanaal te zien. In een door het Productschap Tuinbouw gefinancierd onderzoek heeft Wageningen UR Glastuinbouw onderzocht wat de oorzaken zouden kunnen zijn.

Er is een duidelijk raseffect geconstateerd. Ook is er een effect van handling gevonden. Van andere factoren die zijn onderzocht, zowel in de teeltherkomst als tijdens de bewaring na de oogst, konden geen of nauwelijks invloeden van worden aangetoond. De bruinverkleuring wordt waarschijnlijk veroorzaakt door oxidatie van polyfenolen in de vruchten.

Projectnummer 14013
Looptijd 01-02-10   -   31-12-10
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Tegengaan scheuren radijs

Afgerond

Radijsknollen kunnen vooral in de winterperiode, zowel tijdens de teelt als in de naoogstfase, vrij gemakkelijk scheuren. In dit onderzoek wordt…

Verbetering uitzetmethode sluipwespen

Afgerond

Het doel van het onderzoek is om methoden te ontwikkelen die de effectiviteit van sluipwespen tegen bladluis vergroot. Het project beperkt zich tot…

Glastuinbouw Nederland - © 2024