Bestrijding valse meeldauw zonnebloemen

Beschrijving

Doelstelling is het testen van gewasbeschermingsmiddelen die al op de markt zijn maar die nog geen toelating hebben in de gekozen toepassing of waarvan de werking in de verschillende toepassingen niet duidelijk is. Middelen in de experimentele fase kunnen worden meegenomen in de proeven wanneer er uitzicht is op toelating op korte termijn of tegen een financiële bijdrage van de fabrikant. De proeven worden uitgevoerd bij één of twee telers met besmette percelen. Er wordt niet kunstmatig geïnfecteerd.

Resultaten

Valse meeldauw kan in de teelt van zonnebloemen grote schade aanrichten. Er zijn onvoldoende gewasbeschermingmiddelen toegelaten om schade door m.n. infecties vanuit de grond te voorkomen of tot een aanvaardbaar niveau te beperken. In de proeven bleek o.a. dat het inmiddels op basis van een derdenuitbreiding toegelaten Previcur Energy een goede bestrijdende werking heeft. Het middel is 3 keer gespoten met wekelijkse intervallen in een dosering van 1,5 liter/ha - veroorzaakte in de proeven geen schade aan het gewas of zichtbaar residu. De proeven maakten duidelijk dat er meer 'nog niet toegelaten'-middelen/toepassingen met bestrijdende effecten zijn. Daarmee kan gericht worden gewerkt aan een breder middelenpakket.

Projectnummer 14053
Looptijd 27-04-10   -   27-11-10
Afgerond Ja
Uitvoerder Proeftuin Zwaagdijk
Document

Onderzoek en projecten

Meeldauw in peterselie

Afgerond

Zes chemische middelen worden getest op hun werking tegen meeldauw en schadelijkheid in peterselie. Van de middelen is bekend dat ze een werking…

Spintbestrijding rozenstek

Afgerond

Doel van het project is het bepalen of de reductie van spint door een warmwater behandeling kan worden vergroot door het gebruik van additieven.…

Bladranden calathea

Afgerond

In dit project worden de teeltfactoren onderzocht welke van belang zijn voor het ontstaan van bladranden in calathea.

Acaricidenonderzoek roos

Afgerond

De ontwikkeling van moderne acariciden heeft sterk bijgedragen tot een betere bestrijding van spintmijten in de rozenteelt. Maar door overmatig en…

Glastuinbouw Nederland - © 2024