Biologische grondontsmetting in trekheester

Beschrijving

Verticillium, kevers en engerlingen geven problemen in de trekheesterteelt. Omdat de teelt plaatsvindt in watterijke gebieden op eilandjes geteeld, is grondontsmetting met stoom geen optie. Daarom worden biologische alternatieven onderzocht.

Resultaten

In dit onderzoek is gekeken naar de effectiviteit van de toepassing van het product Herbie7022 op Verticillium dahliae, Meloidogyne incognita en engerlingen van de roestbruine bladsprietkever Serica brunnea. Alle engerlingen van Serica brunnea zijn dood na het spitten en afdekken van het perceel. Anaerobe omstandigheden zijn voldoende om dit sterk van zuurstof afhankelijke organisme te doden.

Meloidogyne incognita daarentegen lijkt weinig gevoelig voor de toevoeging van Herbie 7022. Er is geen effect waarneembaar van het toevoegen van Herbie 7022 ten opzichte van een behandeling waarbij alleen is gespit en afgedekt met plastic. Op een diepte van 50 cm is wel een extra effect van het toevoegen van Herbie 7022 te herkennen.

Bij Verticillium dahliae zijn de resultaten wisselend, maar geven in enkele gevallen een positief resultaat. Trekheestertelers kunnen de methode goed inpassen in de teelt. Het is voor de trekheestertelers aan te raden om bij ernstige problemen met ziekten en plagen te overwegen om een vorm van biologische grondontsmetting toe te passen.

Projectnummer 14064
Looptijd 01-04-10   -   01-03-11
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Betrouwbaarheid roos vergroten

Afgerond

Het doel van dit project is het inzicht verwerven in de relatie tussen microklimaat en het optreden van kwaliteitsproblemen bij roos. Daarbij geldt…

Inactivatie van komkommerbontvirus

Afgerond

Op acht bedrijven, daar waar naar eigen inzicht het bedrijf gereed is gemaakt voor de nieuwe teelt worden op diverse plaatsen monsters genomen om te…

Glastuinbouw Nederland - © 2024