Groeistoornis bladontwikkeling bromelia

Beschrijving

Via dit onderzoek wil men inzicht krijgen in de manier waarop jonge bladeren van kokerbromelias uitgroeien en in welke mate water in de koker een sturende factor is bij de bladontwikkeling en bladuitgroei. Door de oorzaken van de (afwijkende) groeireacties te begrijpen zal het mogelijk zijn om oplossingen voor te stellen die de vorming van tubing en gaten in bromeliabladeren verhinderen. Een en ander komt voort uit de door PT gefinancierde project: "Consultancy: Workshop bladschade monocotyllen".

Resultaten

Kwaliteitsproblemen met de bladeren bij Guzmania en Vriesea hybriden, namelijk kokervorming door de centrale bladeren en bladgaten ontstaan over de gehele plant gespreid. Het onderzoek van deze groeistoornissen heeft aangetoond dat kokervorming veroorzaakt wordt door een beperking van de wateropname via de bladbasis van de kelkbladeren. Het wegnemen van deze beperking zorgt voor het voorkomen van kokervorming. Het ontstaan van bladgaten is een zeer complex proces.  Een 'verstoorde' minerale gift (bemesting) kan bladgaten doen ontstaan maar is niet de enige factor. Bemesting beperken kan helpen in het voorkomen van bladgatenvorming. Een genetische factor is duidelijk aanwezig bij het ontstaan van bladgaten. Oplossingen voor dit teeltprobleem moeten bekeken worden per teler en per soort plant dat men teelt.

Projectnummer 14159
Looptijd 12-10-10   -   12-12-14
Afgerond Ja
Uitvoerder KU-Leuven Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen
Document

Onderzoek en projecten

Weerbaar wortelmilieu

Afgerond

Doel van dit project is om kennis over de ontwikkeling van micro-organismen in substraatteelten te leveren, waarmee weerbaarheid, via gerichte keuze…

Duurzame beheersing van onkruiden

Afgerond

Doelstelling van dit project is om de afhankelijkheid van chemisch-synthetische onkruidbestrijdingsmiddelen te verminderen door duurzamer de…

Biodiversiteit

Afgerond

Vanuit maatschappelijk en teelttechnisch oogpunt wordt steeds meer gesproken over inzet en behoud biodiversiteit. Niet alleen vanuit ondernemers zelf…

Glastuinbouw Nederland - © 2024