Hoe is droog steelrot te voorkomen

Beschrijving

Er wordt op zes tot negen bedrijven een inventarisatie van de symptoomontwikkeling bij droog steelrot in paprika gemaakt. Bij bedrijven waar steelrot is aangetroffen wordt vervolgens een uitgebreidere inventarisatie uitgevoerd. Uiteindelijk worden praktische richtlijnen opgesteld om droog steelrot te voorkomen.

Resultaten

Aangetaste stelen bevatten minder dan 2400 mmol Kalium/kg drogestof en gezonde stelen meer dan 2400 mmol/kg. De Kalium concentratie en de EC in de mat hangt samen met het optreden van droog steelrot. Op bedrijven met lage EC en laag Kalium gehaltes komt gemiddeld 42% droog steelrot voor in het eerste zetsel. Op bedrijven met een hogere EC en voldoende Kalium in de mat komt gemiddeld 2% droog steelrot voor in het eerste zetsel. Een beginnende aantasting start van binnenuit in de steel, de steel wordt bij het breukvlak bruin en glazig en droogt vervolgens uit. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat cellen rond de vaatbundels massaal lek raken. In de bruine stelen komt een hoog suikergehalte voor en in de vruchten met aangetaste stelen zijn minder suikers aanwezig. Schimmels of bacteriën zijn niet de oorzaak van droog steelrot. In een vroeg stadium van droog steelrot komen inwendig geen schimmels of bacteriën voor.

Projectnummer 14165
Looptijd 01-02-11   -   30-11-11
Afgerond Ja
Uitvoerder Groen Agro Control
Document

Onderzoek en projecten

Betrouwbaarheid roos vergroten

Afgerond

Het doel van dit project is het inzicht verwerven in de relatie tussen microklimaat en het optreden van kwaliteitsproblemen bij roos. Daarbij geldt…

Inactivatie van komkommerbontvirus

Afgerond

Op acht bedrijven, daar waar naar eigen inzicht het bedrijf gereed is gemaakt voor de nieuwe teelt worden op diverse plaatsen monsters genomen om te…

Tegengaan scheuren radijs

Afgerond

Radijsknollen kunnen vooral in de winterperiode, zowel tijdens de teelt als in de naoogstfase, vrij gemakkelijk scheuren. In dit onderzoek wordt…

Glastuinbouw Nederland - © 2024