Hoe is droog steelrot te voorkomen

Beschrijving

Er wordt op zes tot negen bedrijven een inventarisatie van de symptoomontwikkeling bij droog steelrot in paprika gemaakt. Bij bedrijven waar steelrot is aangetroffen wordt vervolgens een uitgebreidere inventarisatie uitgevoerd. Uiteindelijk worden praktische richtlijnen opgesteld om droog steelrot te voorkomen.

Resultaten

Aangetaste stelen bevatten minder dan 2400 mmol Kalium/kg drogestof en gezonde stelen meer dan 2400 mmol/kg. De Kalium concentratie en de EC in de mat hangt samen met het optreden van droog steelrot. Op bedrijven met lage EC en laag Kalium gehaltes komt gemiddeld 42% droog steelrot voor in het eerste zetsel. Op bedrijven met een hogere EC en voldoende Kalium in de mat komt gemiddeld 2% droog steelrot voor in het eerste zetsel. Een beginnende aantasting start van binnenuit in de steel, de steel wordt bij het breukvlak bruin en glazig en droogt vervolgens uit. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat cellen rond de vaatbundels massaal lek raken. In de bruine stelen komt een hoog suikergehalte voor en in de vruchten met aangetaste stelen zijn minder suikers aanwezig. Schimmels of bacteriën zijn niet de oorzaak van droog steelrot. In een vroeg stadium van droog steelrot komen inwendig geen schimmels of bacteriën voor.

Projectnummer 14165
Looptijd 01-02-11   -   30-11-11
Afgerond Ja
Uitvoerder Groen Agro Control
Document

Onderzoek en projecten

Consultancy: Roest in veronica

Afgerond

De roestschimmel op Veronica in Afrika wordt geïdentificeerd, literatuur wordt gescreend op mogelijke middelen ter bestrijding en in een in-vitro…

Schadelijke wantsen onder glas

Afgerond

Komkommer- en aubergine telers kunnen flink last hebben van wantsen. Als behaarde wants in de kas aanwezig is ontstaat al snel veel schade. Deze…

Leaflet herbiciden zomerbloemen

Afgerond

Binnen dit project zal een leaflet worden samengesteld met informatie over het gebruik van, op het moment van uitgifte, toegelaten herbiciden in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024