Hoe is droog steelrot te voorkomen

Beschrijving

Er wordt op zes tot negen bedrijven een inventarisatie van de symptoomontwikkeling bij droog steelrot in paprika gemaakt. Bij bedrijven waar steelrot is aangetroffen wordt vervolgens een uitgebreidere inventarisatie uitgevoerd. Uiteindelijk worden praktische richtlijnen opgesteld om droog steelrot te voorkomen.

Resultaten

Aangetaste stelen bevatten minder dan 2400 mmol Kalium/kg drogestof en gezonde stelen meer dan 2400 mmol/kg. De Kalium concentratie en de EC in de mat hangt samen met het optreden van droog steelrot. Op bedrijven met lage EC en laag Kalium gehaltes komt gemiddeld 42% droog steelrot voor in het eerste zetsel. Op bedrijven met een hogere EC en voldoende Kalium in de mat komt gemiddeld 2% droog steelrot voor in het eerste zetsel. Een beginnende aantasting start van binnenuit in de steel, de steel wordt bij het breukvlak bruin en glazig en droogt vervolgens uit. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat cellen rond de vaatbundels massaal lek raken. In de bruine stelen komt een hoog suikergehalte voor en in de vruchten met aangetaste stelen zijn minder suikers aanwezig. Schimmels of bacteriën zijn niet de oorzaak van droog steelrot. In een vroeg stadium van droog steelrot komen inwendig geen schimmels of bacteriën voor.

Projectnummer 14165
Looptijd 01-02-11   -   30-11-11
Afgerond Ja
Uitvoerder Groen Agro Control
Document

Onderzoek en projecten

Onderzoek naar Xylella fastidiosa

Afgerond

Het doel van dit project is fundamentele kennis van Xylella fastidiosa voor Nederland te ontwikkelen t.b.v. de NVWA inclusief keuringsdiensten en…

Omnivore wantsen

Afgerond

Effecten van omnivore roofwantsen op plagen in gerbera, tomaat en roos en de risico’s op bloem- en vruchtschade

Green Challenges

Afgerond

De glastuinbouwsector wil verdere stappen nemen in verduurzaming door de afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen te verlagen. Deze PPS richt…

Glastuinbouw Nederland - © 2024