Hoe is droog steelrot te voorkomen

Beschrijving

Er wordt op zes tot negen bedrijven een inventarisatie van de symptoomontwikkeling bij droog steelrot in paprika gemaakt. Bij bedrijven waar steelrot is aangetroffen wordt vervolgens een uitgebreidere inventarisatie uitgevoerd. Uiteindelijk worden praktische richtlijnen opgesteld om droog steelrot te voorkomen.

Resultaten

Aangetaste stelen bevatten minder dan 2400 mmol Kalium/kg drogestof en gezonde stelen meer dan 2400 mmol/kg. De Kalium concentratie en de EC in de mat hangt samen met het optreden van droog steelrot. Op bedrijven met lage EC en laag Kalium gehaltes komt gemiddeld 42% droog steelrot voor in het eerste zetsel. Op bedrijven met een hogere EC en voldoende Kalium in de mat komt gemiddeld 2% droog steelrot voor in het eerste zetsel. Een beginnende aantasting start van binnenuit in de steel, de steel wordt bij het breukvlak bruin en glazig en droogt vervolgens uit. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat cellen rond de vaatbundels massaal lek raken. In de bruine stelen komt een hoog suikergehalte voor en in de vruchten met aangetaste stelen zijn minder suikers aanwezig. Schimmels of bacteriën zijn niet de oorzaak van droog steelrot. In een vroeg stadium van droog steelrot komen inwendig geen schimmels of bacteriën voor.

Projectnummer 14165
Looptijd 01-02-11   -   30-11-11
Afgerond Ja
Uitvoerder Groen Agro Control
Document

Onderzoek en projecten

Weerbaar wortelmilieu

Afgerond

Doel van dit project is om kennis over de ontwikkeling van micro-organismen in substraatteelten te leveren, waarmee weerbaarheid, via gerichte keuze…

Duurzame beheersing van onkruiden

Afgerond

Doelstelling van dit project is om de afhankelijkheid van chemisch-synthetische onkruidbestrijdingsmiddelen te verminderen door duurzamer de…

Biodiversiteit

Afgerond

Vanuit maatschappelijk en teelttechnisch oogpunt wordt steeds meer gesproken over inzet en behoud biodiversiteit. Niet alleen vanuit ondernemers zelf…

Glastuinbouw Nederland - © 2024