Overleving CGMMV in verschillende milieus

Beschrijving

Het komkommerbontvirus is een zeer persistent virus, welke zich de afgelopen jaren heeft uitgebreid naar meer bedrijven. De teeltwisseling is een uitgelezen kans om de kas, bedrijfshallen en andere ruimten grondig te reinigen. In dit onderzoek wordt gekeken naar de effectiviteit van de verschillende maatregelen.

Resultaten

Komkommerbontvirus is een virus dat via mechanische overdracht en zaad kan worden verspreid. Via sap van geïnfecteerde planten kan bij alle gewashandelingen zoals indraaien, snoeien en oogsten het virus worden overgedragen op gezonde planten. Verspreiding van het virus is mogelijk via besmet materiaal zoals mesjes, scharen, kleding en fust. Het virus kan overblijven in gewasresten zoals bladeren, wortels en vruchten. Het virus blijft het langst infectieus in organisch materiaal en wel tot 316 dagen na inzet. Dit zijn met name de vruchten die bewaard zijn bij 20°C en 30°C.Tot en met 35 dagen na inzet van de proef wordt op verschillende materialen (glas, kunststof, hout, aluminium) nog infectieus virus vastgesteld behalve bij beton. De resultaten van dit materiaal kunnen echter wisselend zijn, omdat het opgebrachte besmette plantensap en de middelen gemakkelijk in het materiaal kunnen trekken.

Bij langere bewaring is er een verschil waar te nemen bij welke temperatuur de materialen worden bewaard. In de grond die bij 20°C is bewaard kon tot 35 dagen na bewaring het virus worden aangetoond.
De werking van ontsmettingsmiddelen bij 10°C blijkt heel erg tegen te vallen. Zelfs een langere inwerktijd is niet altijd beter. Toepassing bij hoge of bij lage relatieve vochtigheid liet geen verschillen zien, net zo min als toepassing in het licht of het donker. Op de wat gladdere materialen was een heel klein (positief) effect waar te nemen.

Projectnummer 14199
Looptijd 01-09-10   -   31-12-11
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Onbedekte teelt zomerbloemen op water

Afgerond

Het doel van dit project is het onderzoeken van de mogelijkheden voor de teelt van zomerbloemen op water. Daarbij ligt de nadruk in eerste instantie…

Bestrijding rhizoctonia in zomerbloemen

Afgerond

Het doel van dit onderzoek is een alternatief te vinden voor het middel Rizolex. Het onderzoek richt zich op een screening van chemische middelen,…

Roofmijten in roos

Afgerond

In dit project ontplooit men de volgende activiteiten: Selectie van de meeste geschikte roofmijten tegen trips in roosInzicht in de nevenwerking van…

Glastuinbouw Nederland - © 2024