Inactivatie van komkommerbontvirus

Beschrijving

Op acht bedrijven, daar waar naar eigen inzicht het bedrijf gereed is gemaakt voor de nieuwe teelt worden op diverse plaatsen monsters genomen om te controleren of nog infectieus virus is achtergebleven. Monsters worden op risicovolle plaatsen genomen, waarvan uit eerder onderzoek (Overmatige wortelgroei 2009) gebleken is dat ziekten makkelijk achter blijven.

Resultaten

Groen Agro Control is gevraagd onderzoek te doen naar het resultaat op het verwijderen van komkommerbontvirus via schoonmaakwerkzaamheden en ontsmettingsmethoden tijdens de teeltwisseling. Bij acht telers die komkommerbontvirus in de laatste teelt hadden, zijn drie monsters genomen net voor de start van de nieuwe teelt genomen. De monsters zijn overgebracht op komkommerplanten op hydrocultuur. Na vijf weken groeiduur werd een virustoets gedaan. In 7 van de 24 monsters werd nog actief virus aangetoond. Risicoplaatsen blijken:

  • Koppelstukken aan het einde van de goot
  • Stekers die niet of onvoldoende zijn ontsmet
  • Buisrailsteunen en organisch materiaal dat daarop achterblijft
  • Organisch materiaal dat achterblijft
  • Tempexplaatjes waar matten op liggen, die onvoldoende ontsmet zijn

De pragmatische aanpak van telers is soms niet de meest efficiënte qua volgorde in de teeltwisseling. Middelen worden in zeer variërende concentraties en onder suboptimale omstandigheden toegepast.

Projectnummer 14201
Looptijd 31-10-10   -   31-03-11
Afgerond Ja
Uitvoerder Groen Agro Control
Document

Onderzoek en projecten

Weerbaar wortelmilieu

Afgerond

Doel van dit project is om kennis over de ontwikkeling van micro-organismen in substraatteelten te leveren, waarmee weerbaarheid, via gerichte keuze…

Duurzame beheersing van onkruiden

Afgerond

Doelstelling van dit project is om de afhankelijkheid van chemisch-synthetische onkruidbestrijdingsmiddelen te verminderen door duurzamer de…

Biodiversiteit

Afgerond

Vanuit maatschappelijk en teelttechnisch oogpunt wordt steeds meer gesproken over inzet en behoud biodiversiteit. Niet alleen vanuit ondernemers zelf…

Glastuinbouw Nederland - © 2024