Effectiviteit gewasbeschermingsmiddelen

Beschrijving

Dertig komkommertelers worden benaderd om gegevens te verzamelen wat betreft hun bestrijdingstrategie tegen bovengrondse ziekten en de mate van aantasting. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd om inzicht te krijgen in de meest effectieve middelen en bestrijdingsstrategie.

Resultaten

Wageningen UR Glastuinbouw en DLV Plant hebben in het voorjaar van 2012 de werking van biologische en chemische producten getest tegen Mycosphaerella in komkommer. Dit project is gefinancierd door Productschap Tuinbouw. De laboratoriumtest op kunstmatige voedingsbodems liet zien dat biologische producten bij een preventieve toepassing even goed als chemische producten in staat zijn om groei van Mycosphaerella (bijna) volledig te voorkomen.De experimentele chemische producten van Certis en BASF geven in een kasproef met Mycosphaerella stengelaantasting een vergelijkbare werking ten opzichte van de chemische referentie (0.1% Rocket) en gaven een sterke remming van de lesiegrootte (resp. 93 en 75%) ten opzichte van de onbehandelde controle. Alle geteste biologische producten en het chemische product van Syngenta gaven een remmende werking op de groei van de lesie ten opzichte van de onbehandelde (besmette) controle, maar waren in deze proef minder effectief dan de chemische producten van Certis en BASF. Vervolgonderzoek is nodig om betrouwbare uitspraken te kunnen doen over de effectiviteit ter voorkoming van Mycosphaerella bloeminfectie.

Projectnummer 14202
Looptijd 01-10-10   -   31-12-10
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Bemesting alstroemeria

Afgerond

Het doel van dit onderzoek is het vergroten van de kennis over Ca, K, Mg, EC niveaus en pH bij Alstroemeria om knopverdroging in de winter te…

Vlekjes op gele courgettevruchten

Afgerond

Het verschijnsel donkere vlekjes in de schil van de vruchten doet zich voor bij meerdere telers, verspreid over het land. De oorzaak is vooralsnog…

Glastuinbouw Nederland - © 2024