Consultanct: Terugloopziekte viburnum

Beschrijving

Het doel is om het ziektebeeld van de 'terugloopziekte' bij Viburnum te beschrijven en een hypothese over de oorzaak te formuleren. Er zullen 5 probleemhoudende Viburnum opulus telers worden bezocht, aangetast plantmateriaal wordt verzameld en nader geanalyseerd.

Resultaten

Bij de teelt van Viburnum opulus kan de groei soms pleksgewijs teruglopen. Het gewas lijkt niet ziek, maar het blad wordt stug en donker en de taklengte en bladgrootte worden elk jaar kleiner. In gewasmonsters is de schimmel Cylindrocarpon destructans  gevonden, maar dit lijkt niet de hoofdoorzaak. Wortellesie-aaltjes (Pratylenchus penetrans) zijn ook waargenomen, maar de aantallen waren te laag om de symptomen te kunnen verklaren. Er zijn geen insecten, wortelduizendpoten of fytoplasma's gevonden. Virussen hebben duidelijkere symptomen en liggen niet voor de hand. Biotoetsen met grond van goede en slechte plekken lieten zien dat fytotoxiciteit door wortelexudaten, hormonen of ander stoffen uitgesloten kan worden. Opmerkelijk is dat de grond zeer arm was en het is bekend dat een zeer lage EC kan leiden tot slecht groeiende en ziektegevoelige planten. Mogelijk is de terugloopziekte een gevolg van een combinatie van meerdere oorzaken zoals lage voedingstoestand, Cylindrocarpon destructans en Pratylenchus penetrans.

Projectnummer 14263-17
Looptijd 01-08-11   -   01-02-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

L.I.G.H.T.

Lopend

Doel: Het doel is het ontwikkelen van lasertechnologie waarmee we insecten (overdrager van virusziekten) preventief uit de kas kunnen weren of waarmee…

Glastuinbouw Nederland - © 2024