Consultancy: Screening middelen tegen bladaaltjes

Beschrijving

Het maken van een selectie van potentieel effectieve middelen in vitro experimenten, om bij goede effectiviteit op te nemen in een veldproef in pioenrozen ter bestrijding van bladaaltjes.

Resultaten

In de teelt van pioenrozen als snijbloem nemen de problemen met bladaaltjes (Aphelenchoides fragariae) sterk toe. Om een goede keuze van op te nemen middelen in vervolgonderzoek, is een groot aantal middelen in een in vitro proef gescreend op aaltjes-dodende werking.

Er zijn 11 middelen getoetst op aaltjesdodende werking. Alleen middel K liet een snelle doding van de bladaaltjes zien. Van de andere getoetste middelen vertoonden de middelen A, B, C en H na langdurige blootsteling een dodend effect, maar geen 100%. De overige middellen hadden in dit onderzoek weinig effect.

 

Raadpleeg voorafgaand aan het toepassen van middelen altijd eerst het huidig geldende Wettelijke Gebruiksvoorschrift. 

Projectnummer 14263-30
Looptijd 01-09-11   -   31-12-11
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Bloembollen
Document

Onderzoek en projecten

Bladpunten opgelost!

Afgerond

In dit project doet men onderzoek naar effecten van teeltomstandigheden op het optreden van bladpunten door toepassing van vernieuwde technieken en…

Hoe is droog steelrot te voorkomen

Afgerond

Er wordt op zes tot negen bedrijven een inventarisatie van de symptoomontwikkeling bij droog steelrot in paprika gemaakt. Bij bedrijven waar steelrot…

Bestrijding turkse mot in paprika

Afgerond

In dit onderzoek wordt in de eerste fase in het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de turkse mot gezocht naar nieuwe natuurlijke vijanden van…

Consultancy: Bloemschade potanthurium

Afgerond

Potanthuriumtelers ondervinden de laatste tijd regelmatig problemen met bladvlekken: groene strepen die het schutblad in onregelmatige richtingen…

Wortelrot in anthurium

Afgerond

In dit project wordt inzicht verschaft in de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van wortelrot in Anthurium. Een drietal vragen staat…

Glastuinbouw Nederland - © 2024