Consultancy: Natuurlijke vijanden weekhuidmijten

Beschrijving

Doel van de proef is bewijs leveren voor het predatiegedrag van potentieel nieuwe natuurlijke vijanden van weekhuidmijten. De proef omvat uitsluitend labtesten en geen gewastesten.

Resultaten

Weekhuidmijten (Fam. Tarsonemidae) zijn een groeiend probleem in sierteelgewassen. In Bromelia veroorzaken ze schade als necrotische plekken of rode strepen op het blad en misvorming van de bloeiwijze. Door hun zeer klein format en verscholen levenswijze zijn ze moeilijk door roofmijten te bestrijden. Op verzoek van de landelijke commissie Bromelia van LTO Groeiservice en met PT financiering is een klein onderzoek uitgevoerd om het predatiegedrag in het laboratorium te bestuderen van verschillende roofmijten. Vijf roofmijten zijn geselecteerd die vanwege hun groote, levenswijze en voedingsvoorkeuren de potentie hebben weekhuidmijten te bestrijden.
Vier van de geselecteerde roofmijten, te weten Neoseiulus reductus , Neoseiulus alpinus, Typhlodromips montdorensis en Neoseiulus barkeri bleken uitstekende predatoren te zijn van weekhuidmijten. Alle vier de roofmijten namen de weekhuidmijt heel snel waar, wat resulteerde in veelal succesvolle predatie
De in Bromelia planten gevonden roofmijt Lasioseius fimetorum was daarentegen helemaal niet geïnteresseerd in de weekhuidmijt en deed geen enkele predatiepoging.

Projectnummer 14263-10
Looptijd 01-03-11   -   01-01-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Overige Uitvoerders
Document

Onderzoek en projecten

Betrouwbaarheid roos vergroten

Afgerond

Het doel van dit project is het inzicht verwerven in de relatie tussen microklimaat en het optreden van kwaliteitsproblemen bij roos. Daarbij geldt…

Inactivatie van komkommerbontvirus

Afgerond

Op acht bedrijven, daar waar naar eigen inzicht het bedrijf gereed is gemaakt voor de nieuwe teelt worden op diverse plaatsen monsters genomen om te…

Tegengaan scheuren radijs

Afgerond

Radijsknollen kunnen vooral in de winterperiode, zowel tijdens de teelt als in de naoogstfase, vrij gemakkelijk scheuren. In dit onderzoek wordt…

Glastuinbouw Nederland - © 2024