Consultancy: Natuurlijke vijanden weekhuidmijten

Beschrijving

Doel van de proef is bewijs leveren voor het predatiegedrag van potentieel nieuwe natuurlijke vijanden van weekhuidmijten. De proef omvat uitsluitend labtesten en geen gewastesten.

Resultaten

Weekhuidmijten (Fam. Tarsonemidae) zijn een groeiend probleem in sierteelgewassen. In Bromelia veroorzaken ze schade als necrotische plekken of rode strepen op het blad en misvorming van de bloeiwijze. Door hun zeer klein format en verscholen levenswijze zijn ze moeilijk door roofmijten te bestrijden. Op verzoek van de landelijke commissie Bromelia van LTO Groeiservice en met PT financiering is een klein onderzoek uitgevoerd om het predatiegedrag in het laboratorium te bestuderen van verschillende roofmijten. Vijf roofmijten zijn geselecteerd die vanwege hun groote, levenswijze en voedingsvoorkeuren de potentie hebben weekhuidmijten te bestrijden.
Vier van de geselecteerde roofmijten, te weten Neoseiulus reductus , Neoseiulus alpinus, Typhlodromips montdorensis en Neoseiulus barkeri bleken uitstekende predatoren te zijn van weekhuidmijten. Alle vier de roofmijten namen de weekhuidmijt heel snel waar, wat resulteerde in veelal succesvolle predatie
De in Bromelia planten gevonden roofmijt Lasioseius fimetorum was daarentegen helemaal niet geïnteresseerd in de weekhuidmijt en deed geen enkele predatiepoging.

Projectnummer 14263-10
Looptijd 01-03-11   -   01-01-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Overige Uitvoerders
Document

Onderzoek en projecten

Toepassing entomopathogene schimmels

Afgerond

Dit project heeft tot doel om praktische aanbevelingen te ontwikkelen over de manieren waarop met bodemtoepassingen van entomopathogene schimmels een…

Kweekmogelijkheden nieuwe roofmijten

Afgerond

Het doel van dit project is het vinden van een roofmijt die zich vestigt op chrysant en trips (en liefst ook bonenspint) eet. Er zijn twee nieuwe…

Duurzaam telen van hortensia

Afgerond

De doelstelling van dit project is het bepalen van de effectiviteit van mogelijkheden om tot en met de bewaring vrij te blijven van kieming en…

Glastuinbouw Nederland - © 2024