Consultancy: Roofwantsen & roofmijten in aubergine

Beschrijving

Doel is het bepalen welke combinaties van roofmijten en roofwantsen zich het beste vestigen in aubergine. Daarbij wordt uitsluitend naar de dichtheden van de bestrijders gekeken en géén plagen bewust geïntroduceerd.

Resultaten

In twee kassen met een aubergineteelt is gevolgd hoe biologische bestrijders zich vestigen in het gewas en hoe de plagen zich ontwikkelen. Het uitgangspunt daarbij was om alle plagen zolang mogelijk biologisch te bestrijden. De roofwantsen Orius majusculus en Macrolophus pygmaeus (= caliginosus) en drie soorten roofmijten, Amblyseius swirskii, Amblyseius montdorensis en Typhlodromalus limonicus, zijn daarbij vergeleken.

Zowel O. majusculus als M. pygmaeus vestigen zich goed in aubergine. De dichtheden van M. pygmaeus waren aanzienlijk hoger dan die van O. majusculus. Beide soorten lijken ook naast elkaar te kunnen opereren. Er was al vroeg vermenging van roofwantsen in beide kasafdelingen, maar dit leidde niet tot uitroeiing van een van de soorten. Alle getest roofmijtsoorten konden zich uitstekend vestigen in aubergine, maar de hoogste dichtheden werden bereikt bij de soort A. montdorensis. In sommige gevallen kon de dichtheid oplopen tot meer dan 300 roofmijten per blad. Deze soort verdrong uiteindelijk T. limonicus en A. swirskii.

Mineervlieg, trips, echinotrips, wittevlieg en spint waren goed beheersbaar met de gangbare natuurlijke vijanden, maar de bestrijding van bladluis was niet afdoende, waardoor uiteindelijk ingegrepen moest worden met insecticiden.

Projectnummer 14263-36
Looptijd 01-04-11   -   30-11-11
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Meeldauwbestrijding rozen in Afrika

Afgerond

In samenwerking met Nederlandse rozentelers wordt in Afrika onderzoek uitgevoerd, om de kwaliteit van rozen te verbeteren en gebruik van chemische…

Alternatieve middelen echte meeldauw

Afgerond

Onderzoek naar alternatieve middelen tegen echte meeldauw in Roos. Na inventarisatie naar middelen toegepast in Afrika vindt onderzoek plaats onder…

Oorzaak bladschade bij potanthurium

Afgerond

Doel is het ontwikkelen van kennis over oorzaak bladschade bij Anthurium. Het onderzoek bestaat uit twee activiteiten. Ten eerste een kasproef met…

Glastuinbouw Nederland - © 2024