Bestrijding rhizoctonia in zomerbloemen

Beschrijving

Het doel van dit onderzoek is een alternatief te vinden voor het middel Rizolex. Het onderzoek richt zich op een screening van chemische middelen, allereerst in vitro op petrischalen met alleen de schimmel en nog zonder planten. De screening wordt daarna voortgezet in een zomerbloemgewas waarbij de meest effectieve middelen uit de lab-screening in één groeiseizoen op een gewas worden getest.

Resultaten

Rhizoctonia solani (dradenschimmel) is een bodemschimmel die in veel zomerbloemgewassen ernstige schade kan veroorzaken. Voor de chemische bestrijding van R. solani werd het middel Rizolex (tolclofos-methyl) gebruikt, maar dit mag in de buitenteelt niet meer worden toegepast. Het doel van dit onderzoek was een alternatief te vinden voor Rizolex voor de bestrijding van R. solani in zomerbloemen. Een eerste screening van mogelijke middelen is in-vitro uitgevoerd op een kunstmatige voedingsbodem met speciaal voor dit onderzoek geïsoleerde stammen van Rhizoctonia uit zomerbloemen. De beste middelen zijn in een veldproef met Astilbe en Alchemilla getest. Twee middelen bleken een even goede bestrijding te geven als Rizolex. Een derde middel gaf een redelijk goede bestrijding mits de dosering hoog genoeg was. Deze drie middelen kunnen een goed alternatief zijn voor Rizolex. In overleg met de fabrikanten en LTO Groeiservice wordt bekeken hoe een toelating van deze middelen gerealiseerd kan worden.

Projectnummer 14373
Looptijd 26-04-11   -   31-12-11
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Bloembollen
Document

Onderzoek en projecten

Onderzoek naar Xylella fastidiosa

Afgerond

Het doel van dit project is fundamentele kennis van Xylella fastidiosa voor Nederland te ontwikkelen t.b.v. de NVWA inclusief keuringsdiensten en…

Omnivore wantsen

Afgerond

Effecten van omnivore roofwantsen op plagen in gerbera, tomaat en roos en de risico’s op bloem- en vruchtschade

Green Challenges

Afgerond

De glastuinbouwsector wil verdere stappen nemen in verduurzaming door de afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen te verlagen. Deze PPS richt…

Glastuinbouw Nederland - © 2024