Biologische bestrijding varenrouwmuggen

Beschrijving

Doel van het project is het ontwikkelen van beheerstrategieën voor varenrouwmuggen:

  • Opsporen van natuurlijke vijanden in de praktijk.
  • Literatuurstudie over gevangen natuurlijke vijanden en vangtechnieken.
  • Optimaliseren van de toepassing van aaltjes.
  • Ontwikkeling van een openkweeksysteem voor bodemroofmijten.

 

Resultaten

Rouwmuggen kunnen schadelijk zijn in zaaibedden door vraat van de larven aan stekmateriaal en aan jonge planten. Dit project had als doel de biologische bestrijding van rouwmug te verbeteren. Natuurlijke vijanden van rouwmuggen werden verzameld in kassen. Roofvliegen, roofmijten en sluipwespen bleken algemene natuurlijke vijanden van rouwmuggen. Een literatuurstudie over natuurlijke vijanden en vangmethoden werd uitgevoerd. Verschillende strategieën met nematoden werden getest. Nematoden bleken goed toepasbaar te zijn op pluggen in tegenstelling tot wat veel telers denken. De toepassing van nematoden bleek het meest optimaal op een periode van zes weken. Openkweeksystemen voor bodemroofmijten werden ontwikkeld om de effectiviteit van deze predatoren te verbeteren. In kasproeven is aangetoond dat de ontwikkelde openkweeksystemen de dichtheid van bodemroofmijten in het gewas vergroten t.o.v. huidige introducties.

Projectnummer 14387
Looptijd 01-05-11   -   01-04-14
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Bestrijding trips en weekhuidmijten

Afgerond

Testen en beoordelen van drie roofmijten tegen met name trips en weekhuidmijten in twee gewassen op maximaal twee bedrijven. Daarnaast het organiseren…

Middelen tegen pythium in chrysant

Afgerond

Doelstelling is het ontwikkelen van duurzame alternatieven voor het gebruik van AAterra tegen Pythium gericht op het verhogen van het…

Onbedekte teelt zomerbloemen op water

Afgerond

Het doel van dit project is het onderzoeken van de mogelijkheden voor de teelt van zomerbloemen op water. Daarbij ligt de nadruk in eerste instantie…

Glastuinbouw Nederland - © 2024