Duurzame bestrijding begoniamijt trekheesters

Beschrijving

Het project heeft de volgende doelstellingen:

  • Ontwikkelen van een optimale strategie voor de inzet van roofmijten (soort, dosering, formulering) voor de bestrijding van weekhuidmijten in de trekheesterteelt.
  • Vergelijken van de werking van een aantal middelen uit de GNO groep met die van Vertimec Gold.
  • Nagaan of het met behulp van eenvoudige hulpmiddelen mogelijk is om de aanwezigheid / het invliegen van weekhuidmijten op een vroegtijdig moment te signaleren.

 

Resultaten

Begoniamijt treedt als plaag op in de containerteelt van trekheesters. Ze blijken buiten op het veld te kunnen overwinteren tussen afgevallen blad maar ook op de planten tijdens en na de trek. Roofmijten kunnen zeer effectief zijn in het bestrijden van de mijten mits ze vroeg in het seizoen in voldoende mate aanwezig zijn. Introductie van roofmijten vroeg in het seizoen kan helpen bij opbouw van de populatie. Amblyseius andersonii is daarbij een goede keus. Net als de mijten kunnen ook roofmijten de winter overleven en in het voorjaar weer een populatie opbouwen. Curatief inzetten van roofmijten in de zomer bij toenemende aantasting is onvoldoende gebleken.

Projectnummer 14392
Looptijd 01-06-11   -   01-01-13
Afgerond Ja
Uitvoerder Entocare
Document

Onderzoek en projecten

Schimmel in boombast bij phalaenopsis

Afgerond

Dit onderzoekt richt zich op het vinden van een teeltwijze, methode of middel die de uitgroei van zwammen in de pot voorkomt en die geen nadelige…

Consultancy: Zwarte vaatbundels radijs

Afgerond

Het doel van dit onderzoek is het opsporen van de oorzaken van inwendig zwart en mogelijke oplossingen voor radijstelers aan te dragen. Daartoe wordt…

Kasproef crossprotectie PepMV

Afgerond

In een kasproef wordt bepaald of zwakke PepMV isolaten in staat zijn om onder praktijkomstandigheden bescherming te bieden tegen nieuwe agressieve…

Consultancy: Overmatige wortelgroei

Afgerond

Doelstelling: Eerste monstername en analyse bij bedrijven die overmatige wortelgroei hebben om een beeld te krijgen van mogelijke besmettingbronnen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024